Реклама / Ads
0| 5700 |10.10.2014 ЕТНО КАЛЕНДАР

Господ дал сили на мъчениците Евлампий и Евлампия

.
С. Евлампий и Евлампия
Св. мъченици Евлампий и Евлампия са брат и сестра, родени в знатно семейство в Никомидия, при управлението на император Максимиан.Те били християни, а когато започнали жестоките гонения срещу вярващите, те били подложени на мъчения, понеже не искали да се отрекат от вярата си ида приемат идолопоклонничеството.
 
Братът Евлампий преживял огромни изтезания. Но колкото повече бил измъчван, толкова повече Господ му изпращал нови сили.

В един момент поискал да го заведат в езическия храм. Императорът се зарадвал, защото сметнал, че на  Евлампий му дошъл акълът в главата и сега ще се поклони на идолите.

Нищо подобно! В храма имало огромна статуя на измислен идол. Евлампий застанал пред него и му заповядал в името на Господа да падне на земята и да стане на прах.

Току-що изрекъл тези думи и статуята се сринала на земята. Всички останали изумени от сцената пред очите им.

Въпреки това, съдията заповядал да убият Евлампий като му отрежат главата с меч.

Докато измъчвали Евлампий, негова сестра Евлампия  също се явила пред съдията и казала, че е християнка. И тя била подложена на мъчения, които понесла смело и  достойно.

Палачът вдигнал меч, за да отсече главата й, но междувременно девойката Евлампия предала Богу дух.

На днешния ден през 1284 г. в Зографския манастир „Св. вмч. Георги Зограф“  в Света гора, Атон са избити 26 мъченици, които не се покорили на чуждата вяра, а останали верни на православието.


........

Малкият Теофил бил толкова силно впечатлен от думите на свещеника, че когато той си тръгнал, младежът го последвал. Изумен от постъпката и от желанието на малкия Теофил, преп. Стефан го уредил да бъде подстриган за монах в един близък манастир.

Минали много години, императорът отново подгонил християните. Заповядал на войниците да горят свещените книги и всички икони.

Преп. Теофил вече бил на възраст, но смело се изправил пред гонителите и се борил за вярата. Бил подложен на много изтезания. В това време пристигнал главнокомандващият на войската.

Заговорил се с преп. Теофил и монахът успял да го разубеди да не унищожават светините. Офицерът заповядал да пуснат преп. Теофил.

Когато се завърнал у дома в манастира, всички монаси ликували, че е жив, но преп. Теофил страдал, че не приел мъченическа смърт.

Днес имен ден празнуват имената Теофил, Теофила, Фил и Филка.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5791 |11.09.2014 Преподобна Теодора Александрийска и очите на Господа . 0| 7595 |06.08.2014 Светъл празник - Преображение Господне! . 0| 6432 |19.06.2014 Св. ап. Иуда, брат Господен. Преп. Паисий Велики. Преп. Паисий Хилендарски. . 0| 6122 |16.06.2014 Св. Тихон:Който прави добро на сиромах, дава заем на Господа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads