Реклама / Ads
1| 5098 |15.07.2018 ЕТНО КАЛЕНДАР

Имен ден празнуват Владимировците

.
Имен ден днес празнуват всички, които носят имената Владимир, Владимира, Владена, Влада, Влади и Господин.
 

В народния календар дните от 15 до 17 юли се наричат горещници - в чест на огъня. Смятат се за най-горещите дни през годината, а обичаите свързани с тях се наричат Чурлига, Пърлига и Огнена Марина и се отбелязват за предпазване от огън.

 

Според народните поверия през тези три дни не се работи, не се ходи на нива, не се пали пещ и не се приготвя хляб. Астрономическите горещници се отбелязват на 28, 29 и 30 юли.

 

На днешната дата (15 юли) църквата чества паметта на св. княз Владимир, покръстител на руския народ. Той е владетел на най-голямото руско княжество, Киевска Рус, което е в основата на руската държава днес.

 

Животът му основно се разделя на два периода - езически и християнски. Като езичник е жесток, отмъстителен и порочен, извършил множество престъпления. Преди кръщението си ослепял. В християнския период извършва просветителска дейност и укрепва християнската вяра. Умира на 15 юли 1015 г.

 

Владимир е третият син на руския княз Светослав I и нямал право на титла и наследяване. По това най-силен бил култът към бог Перун, свързан с много жертвоприношения. Владимир бил необуздан младеж, свикнал да получава всички преимущества на произхода си, без да натоварен с отговорността към трона.

 

Когато княз Светослав починал, големите му синове Ярополк и Олег започват междуособни войни, от които се възползва Владимир. Той заграбва годеницата на Ярополк, Рогонда, след няколко ключови сражения взима властта и става Велик княз на Киевска Рус.

 

Царуването на Владимир било типично езическо, макар да бил отгледан от баба си – св. Олга.Осем години след възкачването си на власт, той разширява държавата до Крим, където получава достъп до Черно море и се намесва в търговските интереси на Византия.

 

Империята действа по стар свой обичай – чрез християнството да неутрализира силните езически владетели и император Василий II покръства Владимир същата година, като му дава и за жена дъщеря си Анна и християнското име Василий.

 

Своята пламенност Владимир обръща към широка покръстителска дейност, строеж на храмове и манастири. Той е първият духовен обединител на руския народ и получава духовната титла Равноапостол, т.е равен на апостолите, заради просветителската си дейност.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5740 |20.06.2018 Бисер и Наум имат имен ден . 0| 6840 |12.05.2018 Искрен, Искра и Геро празнуват имен ден . 0| 7546 |05.05.2018 Имен ден празнуват Ирина и Мирослав . 0| 5511 |02.05.2018 Днес Борис и Борислава имат имен ден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads