Реклама / Ads
1| 5772 |25.12.2015 ЕТНО КАЛЕНДАР

Коледа е!

.
Коледа е! Рождество Христово е един от най-големите християнски празници. На него християните честват раждането на Сина Божи Иисус Христос.
 

 Според Евангелието от Лука това станало в град Витлеем, провинцияЮдея. Православните християни честват Рождество Христово. При католиците и протестантите Рождество е най-почитаният празник. Рождество Христово е един от 20-те църковни празници в България. Отбелязва се на 25 декември (по григорианския икаледнар), на 6 януари отарменската църква , а след 31 март 1916 г. (когато в България като държавен календар е приет т. нар. „нов стил“ – Григорианския календар) на 7 януари по официалния граждански календар, който ден се отбелязва като 25 декември (поюлианския календар). През 1968 г. Българската православна църква установява чествуването на 25 декември. В България отново е официален празник с решение на 9-ото Народно събрание от 28 март 1990 г.

 

Патриарх Неофит в своето обръщение към миряните призовава в изпълнение на Божията повеля за любов към ближния, да подпомогнем, според нашите сили, нуждаещите се - да утешим безутешния, да дадем надежда на обезнадеждения и да покажем, че сме верни Христови ученици и следовници, които помнят думите Му: „Доколкото сте сторили това на едного от тия Мои най-малки братя, Мене сте го сторили” (Мат. 25:40).

 

Патриарх Неофит заявява още, че нашият свят продължава да страда, разтърсван от много и различни бедствия. „Божият мир, Който Богомладенецът донесе с идването си сред нас, е поставен на изпитания от всевъзможен характер. Хиляди и милиони продължават да изнемогват и да се нуждаят както от дом и препитание, така и от Божието слово и наставление, от подкрепата и утехата на Църквата и на всеки християнин. Необходимо е да се обединим около Христовото учение и Неговите божествени заповеди, та, укрепени с благодатните сили на Църквата, да работим всеки ден от нашия живот за тържеството на доброто, на мира и любовта. Навсякъде, където Бог ни е изпратил да Му служим, да прославяме името Му сред човеците”, призовава патриархът.

 

Като имаме пред очи нашия Господ и Спасител Иисус Христос да отворим и ние сърцата си и да бъдем подражатели на безмерната Му любов към нас и на божественото Му смирение. Благодатта, мирът и любовта на Родилия се Богомладенец да бъдат с всички нас! Честито Рождество Христово!

 

Президентът Росен Плевнелиев  също се обърна към народа с думите : Нека на Рождество повярваме, че можем да бъдем още по-добри в помислите и в делата си и да даваме повече на ближния си. Нека помислим за тези, които нямат дом или са далеч от него. Нека си спомним предците ни и насърчим наследниците си, защото живеем благодарение на предшестващите ни и сме посветени на бъдещето на следващите поколения. Нека бъдем сплотени и се уповаваме на доброто, което всички ние носим у себе си. Бъдете здрави и честито Рождество Христово!.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 9407 |24.12.2015 За Бъдни вечер приготвяме 7, 9 или 12 ястия . 0| 4922 |22.12.2015 Св. Анастасия е покровителка на аптекари и лекари . 0| 7433 |21.12.2015 Имен ден празнуват Юлия, Юлиян, Юли . 0| 7308 |19.12.2015 Игнажден е днес, за пръв път на 19-ти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads