Реклама / Ads
0| 9179 |13.07.2016 ЕТНО КАЛЕНДАР

Митрополит Наум: Патриархът е в плен на лица с користни цели, взима неадекватни решения

.
Патриарх Неофит
За пореден път с голямо учудване научихме от официалния сайт на БПЦ-БП, че „с благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит”, братството на Рилския манастир е подготвило две юбилейни издания, във връзка с годишнини на преп. Йоан Рилски. Това се казва в официално изявление на русенския митрополит Наум. В него се изтъква:
 

Принципно, адмирираме усилията на ставропигиалната ни Рилска св. обител да издава и разпространява полезна православна литература в родината ни, но както вече и по друг повод бяхме пояснили:

 

Съгласно чл. 5 от Устава на БПЦ: Българската православна църква – Българска Патриаршия се управлява от Свети Синод;

 

Чл. 6 (1) пояснява още, че: Върховен ръководен орган на Българската православна църква – Българска Патриаршия е Светият Синод, който се състои от Българския патриарх и епархийските митрополити.

Съгласно чл. 9: Върховната съдебна и управленска власт на Българската православна църква – Българска Патриаршия се упражнява от Светия Синод.

 

В чл. 5O от УБПЦ ясно се казва, че: Българският патриарх/Наместник-председателят на Светия Синод няма право да решава или извършва нещо по общите дела на Църквата без решението на Светия Синод и Светият Синод няма право да решава или извършва нещо без мнението на Българския патриарх/Наместник-председателя на Светия Синод.

 

Българският патриарх се ползва с първенство по чест пред всички архиереи на Българската православна църква – Българска Патриаршия (Чл. 49, § 2 от УБПЦ), но няма правомощията да взема еднолични решения, или да дава благословение за обстоятелства, касаещи Върховното управление на БПЦ и ставропигиите, поставени под прякото управление на Св. Синод, без предварително решение на Св. Синод в пълен състав.

 

При подобни „инициативи”, като издадените книги с „благословението на патриарх Неофит”, които явно се случват през неговата глава, е редно да се изясни:

 

    Каква изобщо е ръководната роля на Св. Синод в БПЦ, след като той изобщо не е считан за фактор, който по Устав трябва да ръководи делата на БПЦ, независимо от какво естество са поставените въпроси, най-вече що се касае до ставропигиите, както и:

    Защо патриарх Неофит продължава да е в плен на лица, които подвеждайки го, заради собствени користни цели или непоправима човешка глупост и амбиции, поставят личността му в конфликт със Св. Синод, внушавайки му да взема разни неадекватни решения, които не са от неговата компетентност или правомощия.

 

Архиереите в БПЦ, било то патриарси или митрополити, идват и си отиват от този свят, но установените порядки и правила в живота и устройството на БПЦ са важни и необходими и не бива да бъдат пренебрегвани с лека ръка, защото традициите и приемствеността са онези, които са съхранили св. ни Православие през вековете и до днес!

 

Оставаме с надеждата, че Българският патриарх ще съблюдава и ще се съобразява с Устава на БПЦ, който е постановил точно и ясно, кому какви правомощия са дадени в управлението на БПЦ, за да не бъде поставян Св. Синод в унизителната позиция да приема „за сведение” определени „решения”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4440 |13.07.2016 Бат Сали: Не трябва да се коментират сведенията на мними полицаи . 0| 4564 |08.07.2016 Мехмед Дихме: Съдът не трябва да се меси в политиката, народът да каже за ДОСТ . 1| 5556 |03.07.2016 Счетоводители скочиха срещу лобистко предложение в полза на адвокатите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads