Реклама / Ads
0| 7798 |06.09.2017 ЕТНО КАЛЕНДАР

Честит празник! Навършват се 132 години от Съединението на България

.
Днес отбелязваме 132-рата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Денят е обявен за официален празник на страната с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.
 
В нощта срещу 6 септември 1885 г. стотици въоръжени хора от Голямо Конаре - днешният град Съединение се отправят към Пловдив. Под техния натиск и въодушевени от техния ентусиазъм, през нощта срещу 6 септември редовните части на милицията, командвани от Данаил Николаев, установяват контрол над града и отстраняват правителството и генерал-губернатора Гаврил Кръстевич. Извършен е класически военен преврат.

Най-после е извършено съединението на Княжество България и Източна Румелия, координирано от Българския таен централен революционен комитет (БТЦРК) и подкрепено от българския княз Александър I. Съставено е временно правителство, начело с Георги Странски и е обявена обща мобилизация.Така България осъществува част от националните си идеали.

По този повод в София представителни подразделения на Националната гвардейска част ще поднесат венци пред Мавзолея-костница на княз Александър I Батенберг. Тържествената церемония ще започне в 11.30 часа в празничния ден. В 12.00 часа ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред сградата на Администрацията на Президента на Република България.

В град Велико Търново курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ ще поднесат венци пред паметника „Майка България“.
В град Пловдив представителни подразделения на 68-ма бригада „Специални сили“ ще участват в тържествената проверка (заря), която ще започне в 20.30 часа на площад „Съединение“. Командващ зарята е командирът на бригада „Специални сили“ бригаден генерал Явор Матеев. Тук ще бъде и Румен Радев, заедно с вицепрезидента Илияна Йотова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4019 |05.09.2017 Дете на 11 години е убито с ловна пушка в Стрелча . 2| 5015 |04.09.2017 Ужас: Шеф на сиропиталище изнасилвал деца в продължение на 50 години . 0| 5206 |31.08.2017 20 години от смъртта на принцеса Даяна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads