Реклама / Ads
0| 14734 |26.10.2012 ЕТНО КАЛЕНДАР

Октомври: Св. Димитър, Ленин и секс

.
Есента започва с падане на листата
Есента не е просто краят на лятото. Есента е начало. Едни преживявания се превръщат в спомени, други предстоят. Човек се зарежда с нова енергия. Дните са изпълнени с повече размисъл. Октомври е месец на мъдростта, казва Конфуций. Падащите листа, според него са отлитащите човешки несполуки. Природата и духът се зареждат за нещо ново.
 
Римляните наричат октомври месец на плодородието и богатството.

По българските земи отколе през този месец се провеждат селските сборове. Хората празнуват плодовете на своя труд. През октоври се вижда каква е била годината и започват предвижданията за следващата.

Събира се гроздето, слага се виното.

Месец за равносметка и нови планове.

 

ПРАЗНИЦИТЕ ПРЕЗ ОКТОМВРИ


9 октомври

Св. Ап.Иаков Алфеев. Преп. Андроник и Атанасия

Именници: Аврам

 

14 октомври

Преп. Параскева - Петка Търновска

ПЕТКОВДЕН

Именници: Петко, Петкана, Параксева, Пенчо, Пеньо, Пенка

Обредна трапеза: месо, курбан чорба, яхния с праз, сарми от лозови листа

Петки ­- народен празник, свързан с някои предхристиянски елементи. В планинските райони на Петки се извършват обреди, които имат връзка с животновъдството. Овчарите пускат кочовете при овцете за оплождане. Докато трае оплождането, жените не бива да подхващат никаква работа -­ не плетат и не шият, не перат и не месят тесто, за да се роди здрав добитък. След оплождането на овцете те изпичат пресни питки. Правят се семейно-родови курбани, сборове и служби за здраве и за нова къща. За курбана жените носят хлябове, вино, ракия. Прави се обща трапеза, която най-напред се прекадява и благославя от свещеника. Преди да се хранят, жените си раздават една на друга парче хляб. На първия понеделник преди Петковден в Източна Тракия се изпълнява обичаят Господя църква -­ прави се общоселски курбан. Първата събота преди Петковден (кокоша църква, бож дух) в жертва се принасят само кокошки. В съботата преди Петковден в някои райони е Петковската ЗАДУШНИЦА.
В християнската религия Преподобна Параскева-Петка Епивацка, Търновска (X-XI в.) е светица и отшелничка, родена в гр. Епиват, Тракия. Мощите на светицата са един от трофеите, които донася цар Иван Асен II след Клокотнишката битка. Налагането на култа към св. Петка провокира написването на редица литературни творби, между които най-известно е житието на св. Петка, дело на патриарх Евтимий.

 

18 октомври

Св. Апостол и Ев. Лука Вмчц-а Злата Мъгленска

Именници: Златка,Златко, Лука, Лукан

 

26 октомври

Вмчк.Димитрий Солунски - Мироточец

ДИМИТРОВДЕН 

Именници: Димитър, Димитрина, Димо, Димка, Драган, Драгана, Митко, Митра

Свети Димитър с меча

 

Обредна трапеза: пита с ябълки, яхния от петел, курбан от овче месо

Митровден ­ в народните представи бележи началото на зимата.
Свети Георги лято носи, Свети Димитър ­- зима.
Св. Димитър язди червен кон и от брадата му се посипват първите снежинки. Дойде ли Димитровден, идва и снегът.
С този ден свършва традиционният период, за който се наемат овчари, говедари, ратаи -­ от ГЕРГЬОВДЕН до Димитровден. На отделни места на следващия ден, наричан разпус, става разплащането с наемните работници. На Димитровден устройват курбани, селски сборове и служби. В съботния ден преди празника е Димитровската ЗАДУШНИЦА.
Св. Димитър Солунски е светец от Солун, мъченик, за чието застъпничество си съперничат гърци, българи, сърби и руси. Предполага се, че е бил проконсул на Солун при император Диоклетиан и съуправителя му Максимилиан. Загива мъченически ок. 305-306 г. Според някои сръбски версии Димитър е беден войник, роден в гр. Срем.

 

27 октомври

Мчк.Нестор

МИШИ ПРАЗНИЦИ

Именници: Нестор

Мишинден, Поганшляк, Мишляци, Пуганци ­ народен празник с езически произход в чест на мишките, известен в цялата страна. Празнува се в деня на св. Нестор и по-рядко на 24 ноем.(св. Катерина ­ в Изт. Тракия) или на Песи понеделник (първия понеделник от Великденските пости ­ в някои райони на Северозап. Б-я). В Родопите и Станджа Мишите празници са през първите три дни от февруари, а българите от Беломорска Тракия ги празнуват от Коледа до Богоявление. За предпазване от мишки се извършват и съблюдават строго редица обреди и забрани, най-вече е забранено да се говори за мишки от жените. Най-старата жена замазва с тор или кал огнището или пода на зимника, като изрича заклинания. Жените не трябва да използуват остри предмети ­ да режат с нож или с ножица, да плетат с куки и шият с игли, да месят хляб, за да не косят мишките дрехите и посевите с острите си зъби. В някои райони правят Мишкина сватба, като с този символичен магически акт се цели да се премахне опасността от вредните гризачи. Според нар. легенда мишките излезли от корема на един езичник, когото св. Нестор успял да победи при една битка, а друго предание разказва, че всички гадини ­ мишки, змии и къртици, излезли от тялото на дявола, който се пръснал, след като помирисал тамян.

 

28 октомври

Мчц-и Терентий и Неонида; Преп. Стефан; Мчц-а Параскева

Именници: Лъчезар

 

НАРОДНИ ПРОГНОЗИ 

 

Есента ще е кратка и дъждовна, а зимата – люта и продължителна. Не го казват метеоролозите, а стари добруджанци, които наблюдават движението на птиците на юг и правят своеобразни метеорологични прогнози на базата на народните вярвания. През Добруджа минава миграционният път на птиците, наречен от учените Виа Понтика, и десетки хиляди щъркели отлитат от нос Калиакра към южните страни.

Според народните поверия тази година щъркелите отлитат много рано – на 15 август. Наблюденията през годините показват още, че ако ятата отлетят до 22 август, есента ще е много кратка, а зимата - тежка и продължителна, снежна и студена. Когато щъркелите се отправят на юг към 1-2 септември, есента и зимата ще са нормални, категорични са старите добруджанци.

Поведението на лястовиците също е в подкрепа на прогнозата за това, че предстои студена и дълга зима. По принцип те отлитат на юг в края на септември.

Сега обаче лястовиците се събират на ята и се готвят още в края на август да напуснат страната ни, смятат народните синоптици и съветват да сме готови с топли дрехи и дърва още през октомври.

Това, че тази година щъркелите отлетяха на юг много рано, обаче не значи, че лятото си отива. Вълните се успокоиха и морето е идеално за плуване и за разходка с лодка, успокояват от туристическия бранш.

 

В Плевенско пък твърдят, че когато се задържат по-дълго зелени, както е тази есен, зимата ще закъснее. Сега е времето да се запасите с дърва, защото са сухи и не са „истинали” – в тях още грее слънчевата топлина на лятото. За да е богата есента, а зимата с пухкав сняг, трябва да се премитат дворовете всеки ден. Чистотата на къщата и имота, показват чистотата, телесна и душевна на стопаните.

 

ЕСЕНЕН СЕКС - РАЗБИВАНЕ НА МИТОВЕТЕ

 

В сивото есенно време от недостатък на интимна близост страдат не само съпружеските двойки, но и самотните сърца. Защо? Причината се крие в природата... това е клише, което се повтаря до втръсване от годни.

 

Есенният секс е дълга наслада...

 

Няма понятие като „есенна меланхолия” в секса. През есента мъжът и жената са много повече настроени интимно, отколкото през останалите сезони. Показват го резултатите от изследване на американски учени в 12 щата. Лятото минава бурно, тогава са флиртовете и забивките. Но истинският секс, този на удоволствието и чувствата, е през есента.

Запомнете:

 

Разчитайте на съня. За да поддържате на ниво сексуалната си активност е необходимо преди всичко да се наспивате. Жените се нуждаят от 8-10 часа сън, а мъжете - от 7-9. Оставете купоните за петък и събота. През останалото време работете, събирайте сили и почивайте вечер.

Плодове и витамини. Плодовете и зеленчуците през есента съдържат повече витамини от летните и пролетните. Колкото повоче – толкова по-добре. Това е природният стимулатор за упражненията в кревата.

Разходки и упражнения. Било мрачно времето? Да, да... Няма мрачно време, има скапано настроение. Не се оставяйте няколко капки дъжд и падащите листа да ви развалят настроението. Разхождайте се през всяка свободна минута, събирайте се с приятели сред природата, организирайте си купони и барбекюта. Настроените излита нагоре. Пробвайте.

 

Даказано е, че горещините хората традиционно правят бърз „потен” секс. Въпреки това с първите студени дни повечето от нас жадуват за нежност, хубава качествена увертюра и продължителен акт. Затова актуални ще са тантра практиките и основите на еротичния масаж. Направете секса си наистина качествен. Отделете на това занимание цяла нощ или в крайна сметка няколко часа. Спомнете си какво действително е да се задоволите един друг. Есента е сезонът на дългото удоволствие. Насладете му се без никаква пестеливост.

 

ВЕЛИКАТА ОКТОМВРИЙСКА СОЦ. РЕВОЛЮЦИЯ

 

Помните ли. Не всички, тези, които са над 40 години. На 25 октомври (7 ноември) 1917, под ръководството на Владимир Илич Ленин, в Русия се провежда ОКТОМВРИЙСКАТА РЕВОЛЮЦИЯ, в резултат от която Русия през следващите 70 години се управлява от съветско, комунистическо правителство. 

Ленин сочи правилната посока...

След Февруарската Революция през 1917, Ленин с помощта на най-консервативни, десни политически кръгове от Германия, при една тайна акция бива превозен в плобмиран вагон през Германия и Швеция, за Русия. Царското правителство в Германия по онова време е целяло дестабилизиране на Русия и изключването ѝ от Първата Световна Война, след което свободните немски войски от източния фронт, да бъдат прехвърлени на запад. Ленин по-късно отрича да е получавал помощ от Германия, още повече от враговете на комунизма.

 

Според комунистическата теория, пролетарска революция е имала успех в Русия, поради характерния за Русия голям контраст между богати и бедни. Но комунистите не отчитат факторите морал, религия, ценностна системаи национално самосъзнание. Защото при подменена ценностна система и затрито национално самосъзнание, хората не си мислят за революции, както свинетене си мислят да захвърлят помията, която им носят безплатно на крака в кочината, че да бягат в гората за жълъди.

Според конспиративните теории, Октомврийската революция е била финансирана от САЩ, за да предотврати победата на Русия през Първата Световна Война. В основата на замисъла били еврейски интереси.

По настоящем денят на Октомврийската Революция се празнува само в Киргизия и Белорусия. Като в Белорусия вече не се нарича Велика Октомврийска Социалистическа Революция, а само Октомврийска Революция.

Това е накратко.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 12088 |14.09.2012 На Кръстовден Бог чува молбите и стават чудеса! . 3| 14710 |07.01.2013 Ивановден е; празнуват стотици хиляди. Наздраве! . 14| 11921 |24.12.2012 Бъдни вечер . 1| 9365 |17.09.2012 Празнуваме Св. София, Вяра, Надежда и Любов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads