Реклама / Ads
0| 4627 |21.09.2016 ЕТНО КАЛЕНДАР

За първи път Европа отбелязва деня без жертви на пътя

.
Европейския съвет за безопасност на транспорта и службите на пътна полиция на 30-те страни-членки на TISPOL, националните правителства, общинските и местните власти и неправителствени структури организират днес първият ден без загинали на пътя в Европа. Инициативата се осъществява със съдействието на европейския комисар по транспорта Виолета Булц.
 
По този повод президенът на TISPOL Ейдън Рийд отбелязва, че в началото на десетилетието европейските страни са постигнали значително ограничаване на загиналите и тежко ранените при пътни инциденти, но през последните две години отново се забелязва увеличаване на пострадалите при катастрофи. Краткосрочната цел на европейските страни е броят за загиналите да бъде намален на половина до 2020 година, в сравнение с периода до 2010 г.

"Операцията може да има голям успех, независимо дали ще постигнем нулева смъртност в този ден, тъй като инициативата е достъпен начин да повишим вниманието по темата. Всеки ден около 70 души загиват, а други 370 биват ранените по пътищата на Европа, отбелязва Риййд.

В рамките на операция EDWARD (Еuropean Day Without A Road Death) службите на пътната полиция в европейските страни ще извършват засилен контрол по спазване на правилата за движение по пътищата. Призивът към всички пътници е да ползват предпазен колан, на водачите пък се обръща внимание да шофират със съобразена с пътните условия скорост, като не употребяват алкохол или упойващи вещества.

Според последните данни на МВР до полунощ на 19 септември при станалите в България 5349 тежки катастрофи са загинали 499 души, а 6767 са били ранени. Днес сутринта от КАТ ще представят българските мерки в подкрепа на инициативата, както и организацията на движението в началото и края на четирите почивни дни покрай Деня на независимостта.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4097 |16.09.2016 Станишев: Европа трябва да подкрепи България за мигрантите . 0| 3894 |15.09.2016 Анексираният Крим се готви за първи избори в Русия . 2| 8340 |15.09.2016 В 119 СОУ в София учителките са първи красавици

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads