Реклама / Ads
2| 7692 |15.10.2016 ЕТНО КАЛЕНДАР

Патриарх Неофит навършва 71 години, отбелязва го в Троянския манастир

.
Патриарх Неофит
Главата на Българската православна църква патриарх Неофит ще навърши 71 години. Негово светейшество ще отбележи празника си в Троянски манастир.
 

Там ще се съберат митрополити и духовници от всички краища на страната. Очаква се и освещаването на новото Югоизточно крило. Твърде вероятно е политици и общественици също да уважат празника на дядо Неофит и да пристигнат в светата обител. Ще бъде отслужена литургия и молебен. Патриарх Неофит е роден в София на 15 октомври 1945 година със светско име Симеон Николов Димитров. Израства в работническо семейство, което е почитало силно религията. През 1967 г. е студент в Духовната академия "Свети Климент Охридски". Неофит е подстриган за монах на 3 август 1975 г. в Троянския манасти. Застава начело на БПЦ след кончината на патриарх Максим през 2013 г.

 

Заедно с тържеството, ще бъде отворено новото патриаршеско крило на Троянския манастир. "За нас като братство на светата обител, от чиито среди е и Негово светейшество - той е подстриган за монах тук, голяма чест и радост е, че именно на този ден ще бъде открито новото патриаршеско крило", заяви пред БТА игуменът на Троянската обител - Величкият епископ Сионий.

 

Празничният ден ще започне в 9.00 часа със света литургия в храма, отслужена от Негово светейшество българският патриарх Неофит. В 10.30 часа е молебенът за негово здраве, а след това и освещаването на новото крило, където патриархът по-късно ще приема поздравления за своя рожден ден. Новоизграденото патриаршеско крило повтаря стила и образа на предишното, от което е останал само чардакът, като запазва функцията си на сграда, в която да бъде посрещан българският патриарх, членовете на Светия синод, а и всеки гост, дошъл в Светата обител.

 

В него са разположени две конферентни зали за семинари и срещи. Има също 25 стаи, всяка с по две легла, баня и тоалетна, игуменарна, патриаршески покои, складови помещения, места за подреждане на църковната собственост, устроена е ризница, където да се съхраняват всички богослужебни одежди, съдове и предмети.

 

Всичко е обзаведено с красиви мебели от масивно дърво, изработени от местни майстори. Стените са украсени с ценни икони и картини. На видно място са сложени и награди, получавани от манастира и игумена.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4360 |14.10.2016 Откриха уникално бижу на 1000 години . 0| 4170 |14.10.2016 5 години решетки за трафикант на хора . 0| 4340 |05.10.2016 ”Графа” и ”Патриарха” с основен ремонт през 2017-та

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads