Реклама / Ads
0| 4089 |04.01.2018 ЕТНО КАЛЕНДАР

Патриархът: Не само софиянци, а всички свеждаме чела в този ден пред подвига на жертвите, дали живота си за свободата ни

.
Източник: БГНЕС
Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит оглави Благодарствен молебен в митрополитския храм „Света Вмца Неделя” по повод 140-годишнината от освобождението на София от османска власт. Превземането на града от руските войски, водени от ген. Йосиф Гурко е ключово за изхода от Руско-турската война и последвалото Освобождение на цяла България.
 
По този повод в столицата бяха предвидени множество инициативи, които да отбележат знаменателната годишнина. От 10:30 часа от храма тръгна Литийно шествие до паметниците на Генерал Гурко, Цар Освободител и Българския опълченец, където бяха поднесени цветя и венци в памет на загиналите в битките за освобождение. Всички храмове, покрай които премина литията огласяха Столицата с празничен звън на камбаните си. Пред трите паметника ще бе отслужена заупокойна молитва за загиналите за свободата на отечеството ни в Руско-турската освободителна война.

Преди това пък патриархът отслужи Благодарствения молебен.

„Всяка година, в първите дни на Новолетието, нашата красива столица и престолен град София отбелязва едно от най-паметните събития в своята хилядолетна и изпълнена с превратности история - освобождението си от вековното иноверно иго и полагане началото на своя нов, обновен и свободен живот", бяха първите думи на Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит на Благодарствения молебен.

По думите на патриарх Неофит освобождението на София е органична част от голямата победа на руската армия, започнала още с Плевенската епопея от декември 1877 г. и достигнала своето увенчаване на 3 март 1878 г. с победния край на войната за освобождението на цяла България, предава .

„Ето защо в този паметен ден не само софиянци, но и всички православни българи отново свеждаме чела пред подвига на стотиците и хиляди свидни жертви: руски, български, финландски, румънски, беларуски, украински и други воини, дали живота си за свободата, на която продължаваме да се радваме и днес.

Прекланяме се пред тяхната вечна памет и молитстваме за тях пред Всеподателя, засвидетелствайки така нашата дълбока благодарност и признателност, братската ни в Христа любов и продължаващите във времето вековни духовни връзки, завещани нам от нашите предци, които и днес продължават да укрепват духовно Православните ни църкви и народи", допълни той и добави, че с тези мисли и чувства в душите и сърцата си и тази година в празничния ден на освобождението на София, с духовна радост е бил извършен благодарствения молебен, отслужен за първи път тук, в митрополитския катедрален храм преди точно 140 години.

„В деня, когато според църковното предание в спомен за това събитие, заедно със свободата ни, в храма е донесена от Русия и поставена за поклонение и светата икона на Божията майка „Всех скорбящих радост". Драгоценен молитвен дар от освободителите ни и свидетел на изгрялата преди 140 години в нашия град свобода. Вечна и блажена да бъде паметта на героите на българското Освобождение. Да пребъде даруваната ни от Бога, но и извоювана с толкова много пролята кръв, българска свобода. Да пребъде и още повече да се задълбочава духовното единство между Православните църкви и народи. Божието благословение, Неговата всепобеждаваща любов и великата Му милост да бъдат с всички нас. Честита и от Бога благословена годишнина от Освобождението на обичния ни столичен град", пожела още патриарх Неофит.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 20891 |26.03.2017 Имен ден празуват всички, кръстени на ”Божията сила” . 1| 5693 |14.06.2015 Честваме Неделята на всички светии . 1| 7194 |31.12.2010 Василовден е - честито на всички именници!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads