Реклама / Ads
2| 7132 |02.02.2015 ЕТНО КАЛЕНДАР

Петльовден е; не пипайте остри предмети!

.
Зимна Богородица, Вълча Богородица, Сретение господне, с тези имена е известен 2 февруари. Народът отбелязва /по нов стил/ и Петльовден - празник на мъжките рожби. Църковният празник е установен още в ранните векове на християнството. Той е един от четирите празника, посветени на Божията майка. Той съвпада с четиридесетия ден от рождението на Иисус Христос, когато Богородица го носи в Йерусалимския храм.
 
През този ден не се работи, защото децата ще се раждат белязани. Жените не пипат остри предмети, не режат хляб, конци или дърва, за да бъдат здрави децата. Месят се питки и се раздават в две къщи. По това кой първи ще дойде в къщата се гадае какво дете ще се роди първо - мъжко или женско.

Закланият петел се изхвърля ритуално извън двора, след което се прибира обратно и се вари цял. Сварената птица се раздава по съседите за здраве на мъжките деца в къщата. В някои села се колят кокошки за здравето на женските рожби.

Този обичай е езически и има няколко версии за произхода му. Според някои хипотези жертвоприношението се прави за здраве. Според други обичаят е свързан с отвличането на деца еничари от кърджалиите. Те минавали от къща на къща и принуждавали бащите или да дадат синовете си, или да ги убият собственоръчно. Убивайки петела и правейки с неговата кръв знак на вратата, бащите заблуждавали турците, че са погубили децата си, докато те били скрити и живи и здрави.

 

Днешният празник има и други - неясни по произход наслагвания. По принцип по това време на годината по нашите земи се празнуват Големите Дионисии, които са свързани с ритуали, които по-късно християнската догма определя като разгул и разврат. По принцип в древността хомо и бисексуалността е била широко застъпена и оттам вероятно са запазени днешните наслагвания към датата 2 февруари.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 19167 |02.02.2013 Петльовден в народните традиции на Еркеч . 1| 8727 |02.02.2012 Петльовден е, почитаме мъжката сила . 6| 7533 |02.02.2011 Днес е Петльовден, почитаме мъжката сила

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads