Реклама / Ads
0| 6238 |29.06.2018 ЕТНО КАЛЕНДАР

Петровден е! В църквата се носят ябълки, курбан и пита на трапезата

.
Православната църква почита паметта на Свети Петър и Павел, служили приживе като Христови апостоли. Макар в църковния календар да пише, че 29 юни е празник на двамата апостоли, за народа това е Петровден, а следващия ден - 30 юни, по църковному - Събор на 12-те апостоли, народът нарича Павловден.
 

В църквата се носят ябълки - петровки, за да се осветят и след това се раздават за здраве. Празникът се свързва с жътвата, първите плодове /сливи и ябълки - петровки/, младите животни и веселите Петровски събори.

 

Две седмици преди Петровден се пости, а блажни ястия се позволяват след края на светата литургия, по време на която свещениците причестяват богомолците в храма. В този ден на трапезата във всеки дом трябва да има прясна пита, баница, прясно сирене.

 

Свети Петър бил удостоен с висока длъжност, а именно да пази портите на рая, преценявайки дали да пусне душата на човек в него или да го отпрати към ада. Той измервал с везна добрите дела спрямо човешките грехове и бил неумолим даже пред собствената си майка, която изпратил в ада, понеже се оказало, че лошите й постъпки на Земята са натежали повече от добрините, които е сторила приживе.

 

В православния календар Св. Петър е отбелязван като върховен апостол, понеже е по- могъщ и олицетворява доброто начало, поради което Петровден се приема за по-голям празник от Павловден.

 

По стара българска традиция на този ден във всеки дом се коли курбан от най-младото петровско пиле в името на светеца. На трапезата се подрежда и традиционният за празника "бял мъж" или "кутмач" - характерно за празника ястие, приготвено от бито прясно сирене, което е изпържено с брашно. Домакинята приготвя още празнична погача, баница с масло и сирене и тиквеник. В църквата се носят ябълки - петровки и обреден колак, за да се осветят от свещеника за здраве, след което се раздават. Този обичай се спазва най-вече стриктно от семейства, в които има починало дете и е свързан с народните вярвания за райската градина.

 

Според народните представи, Свети Петър е добродушен старец, който е облечен в бели дрехи. На него се паднала голямата отговорност да съхранява ключовете за рая при подялбата на света между светците. В райската градина растяло златно ябълково дърво, около което кръжали душите на починалите деца досущ като пчелички. Когато майките им раздавали ябълки на Земята, светецът им позволяват да си откъснат плод от райското дърво. Майките, обаче, не бивало да отхапват от тях. Обредите и ритуалите, които са се запазили и до днес, се извършват за предпазване от пожари, градушки и гръмотевици.

 

Имен ден празнуват: Петър, Петя, Павлина, Полина, Камен, Павел и производните на тях имена.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6565 |03.06.2018 Църквата отбелязва днес Неделя на всички светии . 0| 5006 |13.05.2018 Църквата почита Св. мчца Гликерия . 0| 5832 |11.03.2018 Църквата почита св. Софроний Врачански . 0| 5552 |10.03.2018 Църквата почита мъченица Галина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads