Реклама / Ads
0| 8243 |17.12.2014 ЕТНО КАЛЕНДАР

Почитаме пророк Данаил, ден на родилките

.
Пророк Данаил с лъвовете
Днес, 17 декември, православната църква почита Свети пророк Данаил. Според една от легендите Данаил разтълкувал сън на вавилонския цар Навуходоносор, с който предсказал идването на Исус и вечното му царство.
 
Цар Навуходоносор сънувал загадъчен сън, който твърде много го смутил. Но като се събудил, той забравил какво точно е сънувал. За да премахне тежкото впечатление, което оставил сънят у него, царят повикал при себе си халдейските учени и сънотълкуватели, като им казал, че иска да разберат какво точно е сънувал и да му разтълкуват значението на съня. Никой, разбира се, не могъл да стори това, тогава царят се разгневил и осъдил всички вавилонски мъдреци.

Застрашен от такава участ, бил и Данаил заедно с други трима - Ананий, Азарий и Мисаил. Пророкът помолил царя да им даде няколко дни отсрочка, надявайки се на Бога, който молел да му открие тайната. Бог чул молитвата на Данаил и тримата му другари и насън им открил всичко, което трябвало да знаят - какъв е бил съня, забравен от царя и какво точно означава. Сънят предсказал падането на много царства и началото на вечното царство, което имало да се открие след дохождането на Иисуса Христа - царството на Христовата истина и благодат. След като Данаил обяснил съновидението на цар Навуходоносор, той удивен от неговата мъдрост, му поверил една от най-важните длъжности в държавата - началството над всички вавилонски мъдреци. По ходатайството на Данаил и неговите другари получили високи държавни длъжности.

Според друга легенда Данаил бил хвърлен в ров с гладни лъвове. Но тогава се случило чудо - въпреки че в продължение на шест дни на лъвовете не била давана храна, зверовете не докоснали Божия пророк.

В народната традиция денят на свети пророк Данаил е и ден на родилките, бъдещите майки и жените, които имат малки деца. Месят се питки и се раздават, за да е плодовита годината.

Имен ден днес празнуват Данаил, Даниел, Даниела, Данко.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7581 |09.10.2014 Почитаме Св. ап. Яков, Св. преп. Андроник и Анастасия . 0| 5538 |10.09.2014 Днес почитаме Св. мчци Минодора, Митродора и Нимфодора . 0| 7173 |05.09.2014 Православната църква почита Св. пророк Захария и праведна Елисавета . 0| 6753 |04.09.2014 Свети пророк и боговидец Моисей. Свети свещеномъченик Вавила

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads