Реклама / Ads
0| 8990 |26.05.2017 ЕТНО КАЛЕНДАР

Почитаме свети Георги Софийски

.
На 26 май честваме паметта на един от 9-те софийски светци – свети Георги Софийски, допълнително определян като Най-нови. Според житието на новомъченика той е бил погребан в до църквата „Свети Георги” в София.
 
И наистина преди няколко години такъв гроб беше открит от северната страна на олтарната абсида на старинния храм. Макар и празен, този гроб има основание да се смята за гроба на св. Георги Софийски Най-нови. Затова по инициатива на свещеника в ротондата о. Йоан Куков и с благословението на Софийска митрополия на гроба вече има кръст и паметна плоча в чест на светеца-новомъченик.

Георги се родил вСофияот знатни родители българи Иван и Мария. На 25 години той осиротял – умрял баща му. Понеже младият мъж се славел с голяма красота и добродетелност, турци пожелали да го привлекат в своята вяра. Не могли обаче да го подлъжат с лицемерна благост и затова насила му сложили чалма и го провъзгласили за мохамеданин. Георги хвърлил чалмата, която му натрапили, на земята и я стъпкал. Тогава мюсюлманите го завлекли при кадията (съдията), там пак го съблазнявали с висока служба, но той бил твърд във вярата си. Затова кадията заповядал да го режат на ивици по тялото и там да горят със свещи, така че тялото на мъченика пламнало като факел, но той не се потурчил. Съдията наредил да го обесят и три дни да виси на бесилката, за да видят християните, как ще почне да се разлага. Георги умрял от раните си преди да му метнат въжето, но турците и мъртъв го обесили на главния площад до пещта за топене на желязо и медна руда. Това станало на 26 май1534г. Майка му и трите дена седяла под бесилката, прегърнала краката на мъченика, а от неговото измъчено тяло вместо смрад започнало да се носи ухание. Тялото му било свлено след третия ден, опято от епископ Йеремия и погребано в църквата "Св. великомъченик Георги Победоносец". Майката починала на 40-я ден след Георги и била погребана при нозете му. Мощите днес не се знае, къде са.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6137 |24.05.2017 Георги Иванов се стабилизира . 0| 5807 |23.05.2017 Състоянието на космонавта Георги Иванов е стабилно . 2| 7130 |22.05.2017 Георги Иванов е в медикаментозен сън

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads