Реклама / Ads
0| 6828 |17.09.2017 ЕТНО КАЛЕНДАР

Почитаме Вяра, Надежда, Любов и Света София

.
На 17 септември православната църква почита паметта на Светите мъченици Вяра, Надежда и Любов, както и на тяхната майка София. На този ден се прекланяме пред вярата, надеждата, любовта и мъдростта - добродетелите, които ни правят хора и ни крепят в трудните моменти.
 
Според преданието, Света София живеела в Рим през втората половина на I век. Благочестивата жена, изповядваща християнството, имала три дъщери - Вяра, Надежда и Любов, които били съответно на 12, 10 и 9 години. Имената им превъплъщавали християнските добродетели, а самите те били възпитавани в любов към Божия син. И четирите не само, че не криели своята вяра, но и я изповядвали открито, поради което император Адриан заповядал на наместника си Антиох веднага да ги доведе при него. Когато заповедта му била изпълнена, Света София и трите й дъщери били изключително спокойни, което изумило всички присъстващи, тъй като сякаш не им предстояли изтезания, а щели да присъстват на пищно тържество.

Императорът положил всички усилия, за да ги убеди да извършат жертвоприношение в името на Темида, но Вяра, Надежда и Любов останали непреклонни, въпреки крехката си възраст. Адриан се разгневил и заповядал да ги подложат на жестоки изтезания, а майка им била принудена да бъде свидетел на всичко това, проявявайки необикновена сила пред смразяващата гледка. Младите момичета не издържали на мъченията и починали, а императорът позволил на Св. София да погребе телата на обичните си дъщери. Точно след три дни умира и тя, а тялото й е погребано при тези на момичетата.

Тя също е почитана като мъченица, редом със своите дъщери, тъй като е изживяла с цялото си майчино сърце ужасяващите мъчения на своите чеда в името на Христа. От 777 година мощите на Светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София са положени в Елзас, Франция.

По традиция, жените на този ден замесват пресни питки, които раздават за здраве, заедно с плодове, характерни за сезона и изобилстващи в градината.

На този ден почитаме християнските добродетели и стремежът към тях, тъй като от векове наред народът ни вярва, че доброто никога не се забравя и един ден ще бъде възнаградено, както и че добрият човек никога не остава сиромах, дори и да е беден.

Всеки проявява милосърдие към човек, изпаднал в беда - сиромах или сираче, а гостенин не се връща, дори и да е неочакван.

На 17 септември имен ден празнуват: София, Софи, Вяра, Верка, Вера, Надежда, Надин, Надя, Нада, Любов, Любомира, Люба, Любомир, Любо, Любен, Любчо.






Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4537 |05.09.2017 Оксфорд и Кеймбридж водят класацията за най-добри висши училища в света за 2018 година . 4| 3828 |05.09.2017 Българите са сред последните в света по щедрост . 0| 6187 |04.09.2017 Уникално растение може да спаси света от глобалното затопляне

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads