Реклама / Ads
0| 10793 |21.07.2017 ЕТНО КАЛЕНДАР

Поклонници тръгват по пътя на Св. Иван Рилски

.
Пътешествието им започва днес от Катедралния храм „Рождество на Пресвета богородица“ във Велико Търново. След светата литургия миряните потеглят към църквата „Св. Иван Рилски” в квартал „Асенов“, където ще бъде отслужен акатист. Пътят им продължава към Патриаршеския манастир „Св. Троица”, през Самоводене, Хотница и завършва първия ден в Русаля.
 
14 дни продължава пешеходният поход по местата, които са свързани с мощите на св. Иван Рилски. Поклонниците ще извървят разстоянието от Велико Търново до Никопол, където трябва да пристигнат на 26 юли в навечерието на празника на св. Климент Охридски. „От Никопол до Враца разстоянието ще изминем с влак, след това ще продължим пеш до София, за да са влеем в похода „Рилския чудотворец“, който колегите от София правят за осма година вече“, казва основният инициатор на поклонническия поход Паскал Пиперков, който работи в Института по математика и информатика на БАН във Велико Търново.

Четири дни по-късно, на 25 юли, от Велико Търново тръгва и колоездачната група. Велопоходът се прави за първи път и основната му идея е да подкрепи пешеходците. Колоездачите трябва да стигнат за два дни до Никопол и след това да се приберат по домовете си, уточняват организаторите.

ДА БЪДЕ РАЗРАБОТЕН ЦЕЛИЯТ МАРШРУТ, ПО КОЙТО МОЩИТЕ СА ПРЕМИНАЛИ ПРЕЗ 1469 Г., ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ДО РИЛСКИЯ МАНАСТИР – Е ГОЛЯМАТА ЦЕЛ НА ПОКЛОННИЦИТЕ. Те искат да го направят до 2019 г., когато се навършват 550 г. от пренасянето на светите мощи, и да го извървят целия тогава за първи път.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 7320 |10.06.2017 Противници на гей парада тръгват по улиците час преди него . 1| 4214 |21.03.2017 Швейцарските трамваи тръгват в София през април . 0| 3902 |15.02.2017 Още 7 областни управители си тръгват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads