Реклама / Ads
0| 9024 |01.02.2017 ЕТНО КАЛЕНДАР

Празнуваме Трифон Зарезан

.
На 1 февруари православната църква почита Св. Трифон - лечител, който се прославил се с чудесата, които правел.
 
Роден е през 225 г.н.е. в семейството на бедни християни в малоазийската част на Римската империя. На 17-годишна възраст успява да излекува тежко болната дъщеря на император Гордиан и бил богато възнаграден от императорското семейство.


Няколко години по-късно на престола се възкачил наследникът на Гордиан - Деций Траян, който успял да унищожи много християни заради вярата им. Един от тях бил Трифон, който не пожелал да се отрече от християнската вяра и умрял от раните си след дълги изтезания, но с молитва на уста.

Денят на лозаря има древни езически корени от времето, когато по българските земи са живеели траките.

Празникът е наречен от народа Зарезан, защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята.
Обичаят повелява стопанката на къщата да стане рано и да опече обреден хляб. Вари се и пиле, а в бъклица се налива от най-хубавото вино. Всичко се поставя в шарена торба и с нея стопанинът се отправя към лозето. Там събралите се мъже започват ритуала по зарязването на лозите. Обърнати на изток и посрещайки слънцето, те зарязват по три лози, а с отрязаните клонки украсяват калпаците си. Лозите се пръскат със светена вода и се благославят за плодородие и берекет.

Денят на Свети мъченик Трифон се отбелязва първоначално у нас на 14 февруари като Ден на лозаря. През 1968 г. след въвеждането на Григорианския календар от Българската православна църква датите на църковните празници се изместват. Свети мъченик Трифон започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.


На този ден празнуват всички с името Трифон, Трифонка, Лозан, Лозанка.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4748 |25.12.2016 Патриарх Неофит : Заедно да празнуваме в мир, любов и разбирателство . 7| 8423 |09.12.2016 Ю. Павлов: Изборите зависят от участието на Слави Трифонов в тях . 2| 3909 |08.12.2016 Разликата между ГЕРБ и БСП-2%, Слави Трифонов бие на избори, сочи проучване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads