Реклама / Ads
0| 6207 |06.06.2014 ЕТНО КАЛЕНДАР

Преп.Висарион Чудотворец гонел бесове

.
Църквата почита светията Висарион Чудотворец.Преподобни Висарион бил родом от Египет. Той от детска възраст всецяло се посветил в служение на Бога. Дълго време скитал по планини и пустини и посетил много сподвижници, които го посвещавали в учението на Исус. Отрекъл се напълно от светския живот, избрал уединението, поста и молитвата. През целия си живот светията не придобил нищо земно и материално. Бог го удостоил да стане велик чудотворец и той се уподобил на древните свети пророци - вършил разни чудеса, изгонвал бесове и лекувал.
 

Така например веднъж чрез молитва и прекръстване направил горчивата морска вода годна за пиене, за да утоли изнемогналия от жажда свой ученик. Чрез молитва низвеждал дъжд във време на суша. Минавал през реки като по сухо и изцерявал болни.

В безусловната строгост към самия себе си преподобни Висарион бил крайно снизходителен към другите. Веднъж, когато един паднал в съгрешение инок бил наказан да не стои заедно с братята в храма, св. Висарион излязъл от храма заедно с осъдения инок, като му казал: ‘‘И аз съм грешник‘‘. Убедително наставлявал той монасите непрестанно да бодърстват против изкушенията, възбуждани от злия дух, като предупреждавал, че тия изкушения постигат човека внезапно, особено когато душата му се намира в мирно, спокойно и безгрижно състояние.

Подвизавайки се неуклонно в аскетически и духовен живот и достигнал високо духовно съвършенство, преподобни Висарион починал в дълбока старост в края на V век.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7501 |19.10.2013 Почитаме паметта на Иван Рилски Чудотворец . 0| 8830 |19.10.2012 Почитаме паметта на св. Иван Рилски Чудотворец . 1| 7570 |19.10.2011 Почитаме св.Иван Рилски Чудотворец

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads