Реклама / Ads
2| 5158 |22.07.2019 ЕТНО КАЛЕНДАР

Църквата чества Св. мироносица Мария Магдалина, първа изрекла ”Христос възкресе!”

.
Св. мироносица Мария Магдалина
На 22 юли Православната църква чества Света мироносица и равноапостолна Мария Магдалина. Имен ден празнуват всички, които носят името Магдалена, Магда, Меглена, Малена, Миглена, Лена.
 

Мария Магдалина, която първа видяла възкръсналия Господ, утешила скърбящите ученици с радостните думи: "Христос възкресе!" Като първа благовестница на възкресението, тя е призната от църквата за равноапостолна. Народът тачи първата вестителка на Възкресението като сестра на св. Илия. На нея се приписва първият възглас "Христос възкресе!".

 

Личността на св. Мария Магдалина неправилно се обърква с други жени, за които повествуват Евангелията.Тя не е Мария от Витания (градче на юг от Йерусалим) - сестрата на Марта и Лазар, която помазала главата на Иисус. Тя не е и опростената грешница, която помазала нозете на Иисус и ги изтрила с косите си, за което разказва Св. евангелист Лука.

 

Непосредствено след разказа за тази неназована по име грешница, Лука споменава поименно св. Мария Магдалина с думите "Мария, наричана Магдалина, от която бяха излезли седем бяса" . От текста ясно се разбира, че Мария Магдалина била една от многото други жени, които Исус "излекувал от зли духове и болести... и които Му услужваха с имотите си".

 

Когато Господ Исус Христос ходел по Галилея и чрез Своята Божествена сила извършвал лични и чудеса, към него пристъпила жена на има Мария Магдалина (от гр. Магдала). Тя го молила за помощ. Господ изгонил из нея седем бесове и напълно я изцерил от болестта, от която тя страдала.

От тогава благодарната Мария служила непрестанно на Господа, слушала неговото учение и вървяла след него до самата Негова кръстна смърт. Заедно с други свети жени, тя гледала страданията на Христа и плачела за Него. Заедно с майката на Спасителя тя стояла при кръста и видяла, как положили Господа в гроба.

Светите жени, които ревностно служели на Господа по време на земния Му живот, се удостоили да бъдат първи благовестници на Неговото славно възкресение.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4632 |17.06.2019 На Свети дух църквата прославя Светата Животворна Троица . 0| 5010 |11.05.2019 Носим цветя в църквата на братята Кирил и Методий . 2| 5363 |04.03.2019 Честват се 1149 години от основаване на Българската православна църква . 0| 5603 |06.02.2019 Имен ден честват всички, които носят светлина в имената си!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads