Реклама / Ads
0| 9562 |04.12.2011 ЕТНО КАЛЕНДАР

С Варвара, Сава и Никулден се ражда Новата година

.
Настъпващата седмица минава под знака на едни от най-тачените празници в българските традиции, посветени на християнските светци Варвара, Сава и Николай Чудотворец.
 

 

 

Обозначени ясно в народния календар, те съвпадат с особен момент от живота на човека – раждането на Новата година, с която българинът надеждата си за здраве, щастие и берекет. Стара мъдрост гласи: „Варвара вари, Сава пече, а Никола идва с голяма лъжица да гощава гостите”.

Света Варвара (4 декември) предците ни почитат като покровителка на шарката. В този ден празнуват преди всичко жените, затова е известен още като

 

женска Коледа.

 

В чест на светицата приготвят медени пити, палят огън на кръстопът, около който децата високо скачат, а въглените разпръскват на всички страни , за да прогонят болестта.

По стар обичай всяка стопанка вари царевица, подсладена със захар, орехи и стафиди. Дават по лъжичка на всеки член в семейство – за сила и здраве, както и на животните – за да са пъргави и плодовити.

 

Отколешна е традицията в деня на св.Варвара по къщите да

 

обикалят варварки

 

- млади девойки в празнични дрехи, които  пеят песни за щастие и любов, отправят благопожелания за берекет и хубав късмет.

 

След женска Коледа идва празникът на свети Сава (5 декември). Според старо поверие

 

бил пратеник от царството на мъртвите.

 

Затова на този ден жените ходят на гробищата, палят свещи, раздават жито, ябълки и хляб за душите на умрелите. Във всяка къща стопанките пържат мекици, които раздават за здраве и благополучие. А  гадателки и баячки правят магии и заклинания

за задомяване и против безплодие.

 

В този ден българите се подготвят и за Никулден (6 декември). Посветен на един от най-тачените християнски светци - Николай Чудотворец, в народните представи той е

 

господар на морето и ветровете, и покровител на трапезата.

 

За да го омилостивят, във всеки дом правят курбан. За празничната  трапезата стопанките приготвят обреден хляб и рибник - шаран, пълнен с много лук, орехи и подправки на вкус, изпечен в тесто. В някои селища на Никулден организират семейно -родови служби.

Светецът е на особена почит сред рибарите, които наричат първата, уловени в този ден, риба в негова чест.

 

Банкери, ловджии и овчари го тачат за свой патрон.

Именници: Варвара, Барбара,Сава, Савчо, Савина, Никола, Николай, Николина, Ники, Николо, Николчо, Нончо, Ника, Никол, Николета, Николинка, Николица, Николка, Ничка; Коко, Коле, Коломан, Колчо, Кольо, Куно, Куна и др.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 9365 |17.09.2012 Празнуваме Св. София, Вяра, Надежда и Любов . 0| 13964 |08.09.2012 Малка Богородица е . 0| 8107 |01.03.2012 МАРТ . 5| 12261 |03.03.2012 Днес е Тодоровден - Конският Великден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads