Реклама / Ads
2| 8531 |19.04.2014 ЕТНО КАЛЕНДАР

На Велика събота Христос слиза в ада

.
Днес е последният ден от Страстната седмица - Велика събота, предшестващ Великден. На този ден отбелязваме погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината - ада.
 

Когато Исус починал като човек, тялото било положено в гроба. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. В третия ден душата и тялото отново се съединили и Исус възкръснал от мъртвите.

Според традициите обикновено днес се меси и пече обредният великденски хляб и е последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден.

Велика събота е свързана с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и жени. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража. След своята кръстна смърт Христос слиза в ада, освобождава библейските пророци и праведниците и ги отвежда в небесата. Така започва новата ера в историята на човечеството - правото на човека на свободен избор, да бъде добър или лош и след смъртта си да постигне рая или ада.

Програмата на Българската православна църка предвижда днес в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" от 23:30 ч. Негово светейшество българският патриарх Неофит да оглави Великденската богослужба. По това време вече се очаква в столицата да е пристигнал Благодатният огън. Той ще бъде донесен от Йерусалим от Българска църковна държавна делегация, която ще се води от пловдивския митрополит Николай.

Според православното вярване Благодатният огън слиза от небето и то само в навечерието на православния Великден - смята се, че в продължение на няколко минути огънят е невеществен - не топли и не изгаря. "Слизането на Небесния огън" е явление, което според църквата не може да се обясни от рационална гледна точка, а от научно гледище обяснението е невъзможно.

На Велика събота в полунощ в църквите се отслужва тържествено богослужение. Водещият службата свещеник трикратно възвестява възкресението на Христос с възгласа "Христос возкресе" и богомолците трикратно му отговарят "Во истину возкресе". Обичайно е след възвестяването на Христовото възкресение да се разменят червени яйца.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 10365 |17.04.2014 Велики четвъртък - произнасят присъдата на Христос . 0| 13353 |16.04.2014 Велика сряда – денят на Тайната вечеря . 0| 11216 |04.05.2013 Отбелязваме Велика събота . 0| 7777 |15.04.2012 Христос Воскресе!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads