Реклама / Ads
0| 8635 |08.11.2009 ФАБРИКА ЗА КЛЮКИ

България в топ 10 на уникална класация за мъжки мустак

.
В разрастваща се кампания, чиято цел е да се повиши вниманието към рака на простатата и тестисите, мъжете по света са призовани да си пуснат мустаци за 30 дни, предаде Ройтерс.
 

Инициативата е започнала в Австралия през 1999 г., където в знак на съпричастност сайтът за мъже AskMen.com е изготвил класация на 10-те "най-плътни откъм мустаци" нации в света.

Безспорният победител на Световното първенство за бради и мустаци, което се състоя през май тази година в Анкъридж, Аляска бяха САЩ. Въпреки че САЩ не са най-плътната откъм мустаци нация в света, американците успяха да грабнат титлите в 12 от общо 18 категории.

Достойно място в класацията зае и България, която се нареди в топ 10 на страните с изобилие от мустакати мъже:

1. Индия Смята се, че над 80 процента от мъжете в Южна Индия носят мустаци, което директно поставя този регион над повечето страни. В индийската култура мустакът винаги е играл важна роля, тъй като е смятан за символ на мъжественост. Рекордът за най-дълги мустаци в света - 12,5 фута /1 фут - 30,48 сантиметра/ е поставен от индиец през 2004 г.

2. Мексико Мексиканската култура също е доста "мъжествена" и своето влияние в отглеждането на мустаци имат икони като Панчо Виля и Емилиано Сапата.

3. Пакистан Пакистан е страната с втората най-голяма мюсюлманска популация в света. Тук религията играе решаваща роля в популярността на лицевото окосмяване. Много известни пакистанци имат не по-малко забележителни мустаци - националният поет Мохамед Икбал, играчът на крикет Джавед Миандад, бившият президент Первез Мушараф, настоящият държавен глава Асиф Али Зардари.

4. Германия Населението на Германия от 83 милиона души има дълга и горда история в носенето на мустаци - от държавника Бисмарк до философа Фридрих Ницше и учения Алберт Айнщайн. Германия има повече клубове, участващи в Световното първенство за бради и мустаци, отколкото която и да е друга страна в света.

5. Иран Лицевото окосмяване е на голяма почит и в Иран, където сред населението преобладават мюсюлманите шиити. Много известни ирански личности носят мустаци или брада. Сред тях са аятолахът и президентът, както и футболната звезда Али Даеи.

6. Египет Подобно на повечето мюсюлмански нации лицевото окосмяване е почитано и в Египет. Видни местни политически фигури като президентите Гамал Абдел Насър и Ануар Садат са допринесли за популяризирането на мустака в страната.

7. Турция През последните години Турция се стреми да се интегрира в европейската икономика. В резултат на това много мъже в страната се отказват от мустаците си, за да заприличат на модерни професионалисти. Мустакът обаче все още не е изгубил важната си роля сред турското общество.

8. САЩ Специалистите по лицево окосмяване изчисляват, че около 10 милиона мъже в САЩ имат мустаци. На Световното първенство за бради и мустаци американците спечелиха титлите в 12 от 18 категории, като специално в категориите за мустаци не оставиха никакви шансове на конкуренцията.

9. Унгария Когато една страна има собствена категория на Световното първенство за бради и мустаци, работата е сериозна. Титлата за Унгарски мустак отразява популярността на този вид лицево окосмяване в хода на историята на страната.

10. България Според съставителите на класацията има само три неща, които българите обичат повече от мустаците и това са музиката, футболът и волейболът. БТА
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5786 |20.10.2009 Министри на Борисов оглавиха класацията на Дарик . 0| 5266 |05.09.2009 Италианците - най-секси, нашенецът извън класацията . 1| 13348 |10.06.2009 Коста Цонев сбърка „Здравей, България” с „На кафе”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads