Реклама / Ads
8| 5905 |30.03.2011 ФАБРИКА ЗА КЛЮКИ

Гоце куфее на „Вятъра на промяната”

.
Любим филм на президента е „Смотаняци”, четивото му е „Шифърът на Леонардо”
 
Интерактивните занимания на президента Георги Първанов в мрежата продължават с пълна сила. След като върховният главнокомандващ обяви своята позиция относно конфликта в Либия и нападна действията на НАТО в новия си личен сайт www.georgiparvanov.bg, сега той стана активен потребител и на Facebook. Държавният глава спазва стриктно обещанието да общува с феновете си „освободено от каноните на протокола и строгите формалности на официалните изявления”.

В профила си в социалната мрежа той е публикувал обемен списък с най-любимите си книги, филми и песни. Оказва се, че вместо да отдаде почит на „Шумете дебри и Балкани” и „Партизан за бой се стяга”, президентът най-много си пада по химна на историческите промени в света след 1989 г.- The Wind of Change („Вятърът на промяната”) на „Скорпиънс” и песента, станала символ на събарянето на Берлинската стена поради съвпадението в имената- Another Brick in The Wall на „Пинк Флойд”. В листата с любима музика фигурират още руският бард Булат Окуджава с "Ваше благородие" и народната „Тугината пуста да остане”, а до тях се нареждат "(I Can't Get No) Satisfaction" на „Ролинг Стоунс”. Все пак Първанов не е изневерил на „Една българска роза” на Паша Христова и я е включил в редом до песните на „Бийтълс”.

От списъка с любимите му книги става ясно, че партизанската и пропагандна литература изобщо не е предпочитана от последователя на БКП. Вместо да чете и препрочита трудовете на Маркс и Енгелс или „Овчарчето Калитко”, той прекарва свободното си време с "Шифърът на Леонардо" на Дан Браун, "Вашингтон, окръг Колумбия" на Гор Видал и "1984" на Джордж Оруел. От българските автори любими са му Симеон Радев със "Строителите на съвременна България" и Димитър Димов с "Осъдени души". Държавният глава признава, че се стреми да следи всичко на родния книжен пазар и в духа на разчупването на протокола обещава често да коментира впечатленията си във Facebook.

За разлика от българската литература родното кино не се радва особено на президентското внимание. Той посочва само един наш филм- "Борис I" със Стефан Данаилов, но не почита „На всеки километър”. Любими са му американските ленти. Сред тях са "Смотаняци" с Чарли Шийн, "Герой по неволя" с Дъстин Хофман, "Анализирай това" с Робърт де Ниро, "Патриот" с Мел Гибсън, "Взвод" на Оливър Стоун, "Изкуплението Шоушенк" с Тим Робинс и Морган Фрийман и, разбира се, "Апокалипсис сега" и "Кръстникът" на Копола.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5948 |30.03.2011 Джордж Клуни участвал в оргиите на Берлускони? . 1| 9379 |29.03.2011 Цеца Величкович отива на съд . 6| 6167 |29.03.2011 Ерген съм, е все още мога да се забавлявам сам . 1| 6360 |28.03.2011 Доган и Дал размахват словесни шпаги във Фейсбук

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads