Реклама / Ads
7| 5031 |23.05.2015 ФАБРИКА ЗА КЛЮКИ

Ирландците одобриха еднополовите бракове

.
Католическа Ирландия каза убедително "Да" на еднополовите бракове. Резултатът от вчерашния референдум направи страната първата в света, в която узаконяването им беше решено чрез общонародно допитване.
 

Все още не са преброени всички бюлетини, но първоначалните данни показват, че над 70% са гласували с "Да". Противниците на еднополовите бракове също признаха поражението си, съобщи БТВ.

 

35 години след разрешаването на контрацепцията и 22 години след декриминализирането на хомосексуалното поведение, пада още една догма в католическата страна – еднополови двойки ще имат право да сключват брак.

 

В подкрепа на конституционната поправка се обявиха множество популярни фигури, сред които премиерът Енда Кени, музикантите Боно, Шиниъд О‘Конър и актьорът Колин Фаръл.

 

Анализатори обясняват резултата с отслабналото влияние на църквата през последните години, включително и заради педофилските скандали, в които бяха замесени свещеници.

 

Ирландия става 14-ата страна в Европа и 19-ата в света, която узаконява еднополовите бракове, като много определят резултатите от референдума като истинска "социална революция".

 

За промяната допринесе високата избирателна активност в градовете, където има по-толерантно отношение по въпроса. В столицата Дъблин, както и в Лимерик и Уотърфронт тя надхвърли 60%, а в още 7 града бе над 50%.

 

Това е рекорд за активност на референдум, защото на предишния – при опита да бъде закрит Сенатът, през 2013г. пред урните се явиха 39% от имащите право на глас малко над 3 млн. души.

 

Официалните резултати ще бъдат обявени по-късно в събота, но от секции в Дъблин вече има съобщения за одобрение на гей браковете със 75% и някои противници на закона признаха поражението си.

 

Министърът на здравеопазването Лео Варадкар, който през януари публично обяви ,че е гей, нарече референдума "социална революция".

 

Избирателите бяха попитани дали да се промени конституцията на страната, за да се узаконят подобни семейства. Кампанията "Да" бе подкрепена от всички партии, големите работодатели и известни ирландци.

 

"Това е огромен символ за ирландците, който те издигат пред целия свят и обявяват, че това е правилният път напред", коментира днес Дейвид Норис, агитиращ за правата на хомосексуалните от края на 70-те години насам.

 

Църквата, която официално поддържа мнението, че хомосексуалността е грях, ограничи кампанията си в подкрепа на избора "Не" само до проповедите в църквите.

 

Много по-активни бяха защитниците на традиционното отношение, повдигнали въпроси за правата на хомосексуалните да стават родители или да възползват от сурогатно майчинство. Според тях признаването през 2009г. на гражданските права на двуполовите и еднополовите семейства е достатъчно.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 12971 |22.05.2015 Боряна Шехтова дари митичния Таки със син . 6| 8309 |21.05.2015 Лепа Цеца кърти мивки по бански . 5| 9896 |21.05.2015 Без секс мъжете мрат по-рано . 3| 6187 |20.05.2015 Секси Путин ламти за власт на Ботуша

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads