Реклама / Ads
24| 9870 |21.09.2010 ФАБРИКА ЗА КЛЮКИ

Камен Воденичаров скача в ролята на Пъпеша по БНТ

.
Вяра Анкова и Красимир Гергов дават рамо на Димитър Цонев да стане външен продуцент на шоуто си „В неделя с...”, за да се задържи в държавната медия.
 

Новата директорка на БНТ Вяра Анкова е решила по соломоновски въпроса с предаването на своя семеен приятел Димитър Цонев „В неделя с...” Няколко часовото шоу остава в програмата на държавната медия, но с нов статут и с нов водещ. С такова становище се очаква да излезе току що сформираният Управителен съвет на медията по предложение на програмната директорка Сенда Шишманова.

Бившият титуляр на шоуто и отскоро бивш зам.-програмен директор на БНТ формално ще напусне кабинета си на „Сан Стефано” 29, както и наскоро се закле пред столичен вестник. Но де факто запазва позициите си по шефските етажи, а и на екрана.

„В неделя с...” влиза в новата програмна схема като копродукция между една от фирмите на самия Цонев „Доменика про” и държавната телевизия. Продуцент ще е Пъпеша, а водещ на преобразувания формат ще е Камен Воденичаров.

Целта на врътката е Вяра Анкова да бъде предпазена от обвинения в шуробаджанащина и в подкрепа на предишни връзкарски лобита, които сринаха репутацията и финансите на БНТ. Промяната е козметична, но ще заздрави положението на Цонев и от гледна точка на приходите му, и на влиянието му над новите шефове в медията.

Говори се, че решението е подсказано и ще бъде подкрепено финансово от рекламния бос Красимир Гергов. Монополистът и съсобственик на медийната група около БТВ е в тесни делови контакти със съпругата на Цонев Мариана. Гергов щял да осигури рекламните приходи за новия сезон на „В неделя с...”, но при условие, че предаването стане копродукция с БНТ.

Схемата е проста. Според вътрешните правила на „Сан Стефано” 29, не е нужно да се обявява конкурс, когато държавната телевизия и частен продуцент си стискат ръцете, за да произведат заедно предаване под формата на копродукция. Обикновено при такива договори се предвижда медията да участва с техника, студийна площ, технически екипи. Авторските разплащания и хонорарите са за сметка на частния продуцент. Решението да се пристъпи към копродукция без конкурсна процедура се взема от Управителния съвет, когато бъде констатирана „програмна необходимост”.

Тази възможност, застъпена в правилниците медията, идеално устройвала групичката, която начело с Вяра Анкова предизвестено спечели състезанието за директорския пост през лятото.
С финансовата помощ на Красимир Гергов „В неделя с...” няма да има нужда да получава сухи пари от и без това опоскания бюджет на БНТ.

Шоуто си спечели множество критици вътре и вън от „Сан Стефано” 29 заради привилегированите бюджети, с които разполагаше в качеството си на вътрешна продукция, протежирана от бившето ръководство. В началото на втория мандат на Уляна Пръмова на „В неделя с...” бяха отпуснати повече от 100 хил. лв. за едно издание, докато в края на мандата единична хонорарна ведомост стигна до сумата от 20 000 лв. През близо трите години на излъчването на „В неделя с...” от Зала 2 на НДК данъкоплатците са олекнали с няколко милиона лева за наеми и технически услуги.

От тази есен обаче реновираното Студио 1 в НРТЦ вече е почти готово да приюти скандалното шоу. Именно заради „В неделя с...” и амбицията на Димитър Цонев да се превърне в телевизионна звезда по времето на предишната директорка Пръмова започнаха перипетиите по преустройството на студиото. Градската прокурорка Моника Малинова е възложила на дознател от Столична дирекция на полицията да изготви становище за започване на прокурорска проверка по повод на журналистически разследвания, че ремонът на прословутото студио е една от типичните схеми за източване на средства от БНТ. За сега обаче не е ясно дали обвинението ще се трогне от събраните вече данни за целенасоченото финансово обезкръвяване на държавната телевизия.

До сега строителните дейности в Студио 1 са погълнали над 10 млн. лв. без в сметката да влизат разходите за техника и оборудване. В писмо на подалия оставка финансово-технически началник в БНТ Тома Иванов, което Frognews публикува първи вчера, се твърди, че 1 кв.м. реновирана площ струва зашеметяващите 8 000 лв. Фирмата-изпълнител пък „Енемона” нашумя и покрай други скандали с нагласени държавни поръчки за мащабни ремонти без да е станала обект на каквито и да било разследвания до сега. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 15088 |21.09.2010 Синът на Ален Делон и щерката на Маджо сядат на един чин . 13| 6696 |21.09.2010 Ал. Денкова в 5-тия месец; крие го . 20| 8604 |21.09.2010 Индианец чака турнето на Слави в САЩ . 11| 7010 |20.09.2010 Лора не рачи Вито; тръгва си от НТВ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads