Реклама / Ads
4| 22249 |12.06.2015 ФАБРИКА ЗА КЛЮКИ

Колелото - женски оргазми, гореща кръв и независимост

.
Изпреварването тотално забранено!
"Карането на колело е направило повече от всичко друго за еманципацията на жените, то им дава чувство за свобода и увереност, казва Сюзън Б. Антъни в интервю за New York World . Изпитвам радост всеки път, когато видя жена на велосипед - това е освободената женственост.", допълва арестуваната някога за незаконно гласуване.
 
За да се стигне до тази освободена женственост обаче, жените е трябвало да водят борба за самата възможност да карат колело изобщо. Дебатът дали това е редно продължил до последните годни на 19 век. Споровете били много - как трябва да карат жените, кога, с кого, как да са облечени през това време и дали могат да се състезават.

Сериозна пречка е било и тогавашното облекло, което е толкова сложно и тежко, че затруднява движенията. Според активното по онова време "Общество за разумно облекло", създадено от жени с цел да реформира обременяващата викторианска мода, разумното бельо е онова, което тежи общо до 7 фунта, или малко над 3 килограма. В епохата на трикилограмовото бельо на колелото се приписва важна роля за освобождаване на жените от корсета и дългите до глезена фусти.

Много от противниците на женското колоездене били убедени, че велосипедът застрашава физическото и умственото здраве на жените. Че карането му ще развали бледия тен на лицата им, ще разруши женствеността им, семействата им, дори морала и репутацията им. Това разказва Питър Зютлин в книгата си "Около света на две колела".

Карането на колело разгорещява кръвта, разваля женствената симетрия и грациозна стойка, освен това "натоварва вътрешните органи", изтъквали противниците на явлението.

Слабостта на женския организъм била тема, по която много лекари с готовност давали експертни съвети. Зютлин цитира д-р Томас Лотроп и д-р Уилям Портър, които твърдели, че колелото убива скромността на жените и неизбежно води до увреждане на репродуктивната им система.

Според друг лекар, този път от САЩ, "костите на таза при младите момичета не са в състояние да издържат на натиска, който се изисква за каране на колело, и затова при много от тях те се изкривяват, което вероятно ще доведе до страдания в по-късна възраст".

Не било необичайно във вестниците да се появяват реклами за лечение на ефекта от карането на колело върху бъбреците, черния дроб и пикочните пътища.

Не липсват обаче и яростни защитници на жените на велосипед, като например този текст от 90-те години на 19 век в Chicago Daily News:

"Когато жената иска да научи нещо или да направи нещо полезно, или дори просто нещо приятно, винаги се намира някой да я предупреди много сериозно, че неин дълг е да пази здравето си. Няма значение, че в много щати тя има право да работи във фабриките, да стои зад тезгяха на задушни магазини от 8 до 6, да се превива над шевната машина за 5 цента на час. Срещу това никой не възразява. Но когато същите тези жени, принудени да живеят уседнал живот, намират евтин и прекрасен начин да се радват на чистия въздух и движението, се надигат шумни притеснения за физическото им здраве."

Най-голямата тревога обаче била не за здравето, а за морала на жените. Качването им на колело се приемало като заплаха за обществения ред. Идеята, че карането на колело може да се окаже сексуално стимулиращо, тревожела мнозина. Появили се дори специални "хигиенични" седалки, с вдлъбнатина на мястото, където иначе гениталиите на велосипедистката биха влизали в контакт със седалката.

Чрез колелото жените придобивали нов вид независимост, защото вече не били привързани към дома и работното си място. Те можели да се придвижват сами, независимо от никого и това им дало нови свободи. По онова време самата идея, че една жена може да бъде мобилна, се смятала от порядъчните хора за напълно неприемлива и неморална. Жените на колела хвърляли порядъчното общество в ужас. Мнозина се вайкали в пресата, че жената напълно губи женствеността си, когато яхне велосипед.

Историците смятат, че давайки на жените чувството за свобода, мобилност и независимост, колелото е помогнало да се трансформират изоснови отношенията между половете. То не само освободило жените от ограничаващото викторианско облекло, но променило самото схващане за женска красота, като разбило мита за женската слабост и безпомощност. Така в зората на движението за освобождение на жените колелото се оказало двигател на промяна, наричан от почитателките си машина за свобода.


Според лекарите велосипедът е спорт особено подходящ за жените, защото те имат по-пригодено за него тяло от мъжете: широки бедра и тесни рамене.
При всички положения, обаче, карането на велосипед може да донесе на женския организъм огромна полза: Разбира се, на първо място е хубавата фигура - колоезденето е чудесна тренировка, коята укрепва мускулите, стяга тялото и прави сърцето по-издържливо. Според повечето треньори по фитнес, велосипедната разходка е един от най-добрите варианти за аеробна тренировка на жените.
Карането на колело повишава общата издържливост на организма.

Велосипедът подобрява координацията и сръчността. Според някои лекари велоразходката е успешна профилактика и начин за лечение на варикозни вени. Тя подобрява кръвообращението в цялото тяло и затова е отлична профилактика срещу вегетативна дистония.  Карането на колело е истински подарък за здравето на нервната система.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5594 |11.06.2015 Събират средства за първи порно филм в Космоса . 17| 8393 |09.06.2015 Кобилкина съветва: Сутрешен оргазъм вместо аларма . 25| 10762 |07.06.2015 Водещ за спалнята на Дончева: Като приказка е! . 14| 8779 |05.06.2015 В спалнята на Татяна Дончева ... не е тихо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads