Реклама / Ads
17| 20399 |17.10.2009 ФАБРИКА ЗА КЛЮКИ

Личният казан за ракия и още 250 подаръка на Тато излагат в Правец

.
Безспорният култ към личността по времето на соца Източник: Вяра Йовева
Уникална изложба по случай 28-годишнината от обявяването на Правец за град в къщата на Тодор Живков беше открита вчера, в рамките на празника на селището. Представени са електрически казан и седло за камила, подарено от Муамар Кадафи. В града още се сещат за хубавите години при "Бай Тошо".
 

Пристигайки в родния град на бившия Първи в държавата Тодор Живков, усещаме още от автогарата неговото присъствие и неспокоен дух, който броди из улиците. Честитим празника на продавачка в малко магазинче. Питаме "ще празнувате ли? Не, какво да празнуваме, докараха ни до просешка тояга сегашните. Ех, друго беше при Бай Тошо..."
Малко по-надолу в центъра на града неговият паметник сякаш съзерцава какво правят днес децата на демокрацията и вече поостарелите им и изморени родители след 20 години на митинги и протести.



Част от подаръците на Тодор Живков

В чест на 28-годишнината от обявяването на Правец за град, което бе дело на Живков, граждани и кметска управа са решили да изложат всички подаръци от държавници и високопоставени лица за Тато като пръв държавен и партиен ръководител. Оказва се, че са цели 250 предмета, показани в родната му къща. Кристални и порцеланови сервизи, фигури от слонова кост, чинии и вази с лика на Живков, та дори и малък електрически казан за ракия. Директорът на "Историческия музей" Таня Борисова с охота ни разказа за някои от ценните вещи, които са преместени тук от Резиденция Бояна след падането на Живков. Съгласието и подкрепата си за събитието са дали внуците на Тодор Живков - Тодор Славков и Жени Живкова. В историческия музей от своя страна е направена изложба от фотоси, които досега не са показвани. Сред тях има и няколко уникални снимки на Бойко Борисов с Тодор Живков, както и на Първия с Кадафи, Кастро и с още един куп легенди от периода на Студената война.



Настоящият премиер Бойко Борисов (вляво) не изпуска от очи прекия си началник Тодор Живков



Електрическият казан за ракия на Тодор Живков




Кама и оригинална чаша, подарени от Леонид Брежнев








Седлото за камила, подарено му от либийския диктатор Муамар Кадафи





Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6271 |16.10.2009 "Пълна лудница" взима царист за сценарист . 1| 7035 |16.10.2009 Мис Клошарка 2009 получи дом с предплатен наем . 0| 6766 |14.10.2009 Люцканов срещу Урумов в битката за Младежкия . 0| 5537 |14.10.2009 40 000 ожени корейският месия Муун

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads