Реклама / Ads
0| 9999 |03.05.2012 ФАБРИКА ЗА КЛЮКИ

Любовта вече не трае 7 години

.
Напрежението на съвременния живот води до това кризата в любовните взаимоотношения, чакана след седмата година от връзката, да настъпва много по-скоро. Просто проблемните двойки се разделят по-рано.
 

Това разкрива ново проучване, което изследва феномена "кризата на третата година". Според него, двойките с малки деца са най-склонни към раздяла на третата година от връзката си.

Твърде много хора вече не отделят време за взаимно опознаване

Според експертите причината за разпадът на все повече връзки е опитът на двойките да балансират между кариера и отглеждане на деца, докато междувременно се борят с променящите се роли на пола.

Освен това те споменават и разрастващата се тенденция за "fast forward" ("скоростни") връзки, в които партньорите се срещат на по-късен етап от живота си, но прекарват много малко време в опознаване, преди да си родят деца.

Проучването, организирано от уебсайта за родители Netmums, открива, че вероятността двойките да се разделят на третата година от връзката е 4.5 пъти по-голяма, в сравнение с традиционните раздели на седмата година. 21 на сто от изследваните двойки се разделят между втората и четвъртата година от връзката си. Притеснителните 12% пък успяват да оцелеят само една година заедно. За сравнение, едва 3% от изследваните двойки късат след 7 години или повече.

Най-сериозен фактор за края на връзките се оказват грижите за децата

Според оценката на респондентите, децата са най-голям източник на напрежение във връзките. Почти половината - 42%, от 1500-те анкетирани родители заявили, че грижите около децата са ги отчуждили от партньорите им, а само 1/3 е на обратното мнение. Четири от пет души признават, че връзката им е пострадала заради изтощението, причинено от раждането на ново бебе или грижите за малките деца.

Много двойки се борят да прекарват поне малко време заедно, но цели 15% "никога" не излизат като двойка, след появата на децата им. Други 14 на сто от родителите пък споделят, че след раждането на децата им успяват да излязат "на среща" максимум веднъж годишно.

Въпреки това все повече двойки имат деца на ранен етап от връзката си. Една от 20 двойки признава, че е забременяла в рамките на 3 месеца от първата им среща, а 15% чакат бебе едва след първата година от връзката си.

Основателката на Netmums Шиобан Фрийгард коментира: "Дори най-добрите двойки си имат много проблеми, но децата са допълнително напрежение за тях. Като добавите липсата на време, изтощението, притесненията за работата и парите, вероятно вече не е толкова изненадващо, че двойките се разделят по-рано, от колкото преди".

"Със сигурност го има и безпрецедентното напрежение при жените да бъдат перфектни съпруги, майки и кариеристки, докато мъжете стават все по-несигурни по отношение на ролята си", отбелязва Фрийгард.

"Има много хора, които имат деца по-късно в живота си, но по-рано във връзката си. Докато преди беше нормално жените да раждат, преди да навършат 30, сега нормата се е изместила и повечето раждат след 30-ата си година. Вероятно някои жени чуват биологичния си часовник и започват бързо да се оглеждат по-скоро за баща, отколкото за гадже."

Налага се убеждениета, че е трудно и уморително да се поддържат трайни връзки

След като първо отметнат някои постижения в професионалния и личния си живот, хората може би искат да открият някой, с когото всичко изведнъж да се окаже съвършено. Проблемът с "fast forward" връзките е, че ако техните основи не са достатъчно стабилни, то появата на деца може бързо да ги разклати. Изследването показва, че тогава хората се предават твърде бързо - може би защото им се струва, че имат повече избори, от колкото преди.

Фрийгард разкрива, че лесните трикове, които не струват нищо, като например хората да се вслушват в партньорите си, може да се окажат ключът към поддържането на любовта и да напомнят защо двойката е заедно и се обича.

Изследването открива, че 2/3 от двойките вярват, че е по-трудно да се поддържа една връзка сега, в сравнение с предното поколение. Почти две от пет двойки са на мнение, че поддържането на любовта е по-трудно, когато и двамата души работят, докато 22% са на мнение, че днес хората са по-малко отдадени на своите партньори и се разделят твърде бързо. Освен това 1 на 10 души смята, че двойките гледат "твърде лекомислено" на раждането и отглеждането на деца.

Залезът на брачния секс и привлекателността на "не създаващите проблеми" любовници

След като родят децата си, 46% от жените твърдят, че напълно са спрели да правят секс, а 2 от 5 жени се чувстват по-непривлекателни след напълняването при бременността. Повече от половината анкетирани жени винят притесненията за пари и заеми за пукнатините във връзките им, а една от всеки 14 жени признава, че е започнала любовна връзка с друг мъж.

За да помогне на двойките да останат заедно и да подобрят връзките си, сайтът Netmums, който се използва предимно от жени на възраст между 25-40 години, е започнал да предлага безплатни онлайн консултации за двойки.

Може би пък наистина Фредерик Бегбеде се е оказал пророк с тезата си, че "любовта трае три години"...
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 12220 |07.12.2011 В. Божков и Ст. Софиянски се сватосвали вече и официално . 32| 8813 |12.10.2011 Мариана Попова вече е намерила своя кандидат-президент . 12| 9084 |11.10.2011 40 000 евро стрували сватбените одежди на Николета, вече Божинова . 5| 10120 |24.07.2011 Ваня и Алекс отказват вечеря с Волен, Яне, Бойко, Станишев и Доган

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads