Реклама / Ads
2| 12944 |17.11.2009 ФАБРИКА ЗА КЛЮКИ

Мъжете - по-умни от жените?

.
Предлагам ви едно изследване, което със сигурност ще възхити мъжете и много ще ядоса жените. Така започва публикацията във в. Дейли Мейл, в която оповестява резултатите от пространното си проучване Джон Филип Раштън, психолог в Университета в Онтарио.
 

Раштън внимателно проучил резултатите от тестовете за способностите на 100 000 студенти от двата пола на възраст 17-18 години. След анализ на фактори, като способност за разглеждане на сложна концепция, навици за вербално аргументиране и креативност, ученият прави извода, че мъжете притежават с 3,6 пункта по-високо IQ, отколкото жените.

На базата на тази констатация, психологът обяснява защо малко жени стигат до най-горните стъпала на кариерата, като подчертава, че това се дължи именно на по-ниския интелект на жените, а не на дискриминацията или липсата на възможности за изява.

Това откритие  на професора обаче противоречи на резултатите от многобройни изследвания за еднаквите умствени възможности на двата пола и на факта, че момичетата показват по-добри резултати и при изпитите в училище.

По този повод проф. Раштън смята, че момичетата "затъмняват" момчетата в училище, тъй като тогава те по-бързо съзряват.

Експертите като цяло са съгласни с това, че мъжете и жените мислят по различен начин и мъжете показват по-високи резултати в тестовете за "пространствените" способности, а жените - в тестовете за вербални способности. Повечето от тях обаче твърдят, че тези различия се уравновесяват и разлика в интелекта на практика няма.

Но според ученият от Онтарио разликата е свързана с размера на мозъка - редица изследвания свидетелстват, че мозъкът на мъжете е малко по-голям от този на жените. Той пояснява, че това означава наличие на повече неврони, които са предимство при обработването на информацията. Ученият подчертава, че това е резултат от еволюцията и че като правило жените винаги са търсели за съпрузи мъже по-умни от себе си. С резултатите от своето изследване Раштън обяснява и факта, че повечето от гросмайсторите и гениите са мъже. За мнозина негови опоненти това твърдение е необосновано, като се има предвид, че в миналото светът дълго е бил основан на принципите на патриархата.

Преди 4 години проф. Раштън провокира научен скандал с друго свое твърдение - че расата влияе върху интелекта и поведението и при чернокожите коефициентът за интелигентност е най-нисък, а при азиатците най-често се среща ниво на IQ по-високо от средното.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 14758 |09.10.2009 Красиво лице, а не изваяно тяло търсят мъжете . 0| 12065 |28.09.2009 Отрова на паяк може да върне ерекцията на мъжете . 2| 10973 |03.08.2009 Мъжете - аналитични; жените - тактици в мисълта . 0| 6877 |03.07.2009 Мъжете - свенливи като девойки

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads