Реклама / Ads
3| 9733 |03.02.2011 ФАБРИКА ЗА КЛЮКИ

"Мона Лиза" е мъж; възлюбленият на Леонардо

.
Това бил ученикът на Леонардо да Винчи и възможен негов възлюбен Салай.
 

Италиански специалисти от областта на разкриване на мистерии в изкуството съобщиха, че са открили спорната самоличност на модела на Леонардо да Винчи за картината му "Мона Лиза". Според тях това е мъж.

Ръководителят на Италианския национален комитет за културното наследство Силвано Винчети заяви, че става въпрос за ученика на ренесансовия гений Леонардо и възможен негов възлюбен Салай.
Неговото твърдение бе веднага оспорено от експерти от парижкия музей "Лувър", където е изложена картината. Салай, чието истинско име е Джан Джакомо Капроти е бил женствен млад хусожник, който е работел с Леонардо в продължение на 25 години. Счита се, че той му е служел като модел и муза да някои от неговите картини. Двамата са имали "нееднозначна" връзка и има вероятност дори тя да е била интимна, твърди Винчети.

Сравнение между характеристиките на лицата в някои от работите на Да Винчи като например "Свети Йоан Кръстител" разкриват поразителни прилики с носа и устата на Мона Лиза, защитава теорията си Винчети. "Има забележителни сходства", твърди той. Освен това според него художникът е оставил известни следи за самоличността на модела в тънките букви L и S, които той и неговият екип е открил нарисувани в очите на Мона Лиза. "Внимателно проучване на висококачествено дигитално копие на картината разкри буквите Л за Леонардо и С за Салай", обяснява експертът.

Твърденията на Винчети бяха оспорени от специалистите в "Лувъра". Музеят заяви, че през 2004 и после пред 2009г. са проведени "всички възможни лабораторни тестове" на картината и настоя, че при тях върху нея не са открити "никакви надписи, букви или числа". Специалистите от "Лувъра" обясняват откриването на буквите с възрастта на картината, при което боята се е напукала и тези пукнатини могат да наподобят букви и дават възможност за най-различни интерпретации. Освен това музеята подчерта, че твърденията на Винчети са направени без той самият да е имал достъп до картината за анализ, съобщава АФП.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 11987 |02.02.2011 Гражданин потърси КЗД – следили му мислите . 2| 6747 |01.02.2011 Тереза Маринова има момиченце . 4| 6986 |01.02.2011 Путин "на четири очи" с Наоми Кембъл . 9| 6527 |31.01.2011 Камата спретна скандал на родни фотографи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads