Реклама / Ads
9| 6360 |15.06.2010 ФАБРИКА ЗА КЛЮКИ

TV Наблюдател: Световното - отново без звук

.
На този мондиал добре че са вувузелите. Бучат ли бучат, надувани от щастливи южноафриканци.
 
Публиката има чудесно оправдание да намали звука от телевизора. Защото коментарите отново са в най-добрите традиции на БНТ и ловко балансират по ръба на зрителското търпение.

Преди 2 години гледахме европейското по "Диема". Отначало беше трудно да го приемем, но после взе, че ни хареса. Нищо, че студиото беше не по-голямо от гаража на съседа. Е, този път е широко, и то меко казано. Какво ти студио, цяла зала на НДК. Декорът върху него не е нищо особено, даже е далеч от нивото на неделния блок на Димитър Цонев. Но кой е очаквал нещо друго от БНТ? А и какво тук значи някакво си световно?



Камен Алипиев и Ели Гигова като водещи на "Зов от Африка" - нещо като коментарно студио, нещо като светско шоу, нещо като нищо на света...

Иначе идеята да има толкова продължително студио с коментари не е лоша. Създава усещане за събитие, за нескончаем празник. В повечето случаи гостите са интересни или най-малкото забавни, ако не броим плеймейтката от Меден рудник, която почти успя да формулира няколко изречения.

Най-хубавото нещо на водещите, ако не броим краката на Ели Гигова, е фамилията на Петя Дикова. За съжаление обаче, няма и помен от духа на Сашо Диков. Самата Петя, като наистина възпитано и чувствително момиче, прекрасно усеща, че мястото й не е там. Опитва се да вложи самоирония в ситуацията. "Да, знам, че няма как да оправдая присъствието си тук, но какво да направя". Не е достатъчно това, мила. Прекрасна и дори трогателна си, но в някой арт-трафик, не тук.

До нея Кедъра Камен Алипиев няма и никога не е имал подобни угризения. Неговият стил винаги е бил и ще бъде запазена марка - смес от самодоволство, запалянковщина и странна фамилиарност с гостите. За този човек времето е спряло.



Петя Дикова и Методи Манченко - още двама потомствени журналисти в студиото на БНТ.

Да се върнем отново на Ели Гигова. Да, тя е гордост за всяка телевизия - и като външност, и като екранно присъствие. Излъчва парижка класа. Но и нейното място не е там, съжаляваме.

Какво да кажем за коментаторите, командировани в Африка? Има и някои не чак толкова лоши. Но пак са на светлинни години назад от тези в "Диема". Да не забравяме, че в ЮАР кукурига и кошмарът на всеки зрител - Петела.

Петър Василев е толкова непоносим коментатор, че чак е култово. Това не е просто талант, това е гений. Неговото не е лош коментар, а особен вид поезия за мазохисти. Иска се някаква дарба свише да дразниш години наред абсолютно всички хора с абсолютно всяко свое изречение и дума. Можем спокойно да се обзаложим, че даже най-близките му роднини понякога предпочитат да натиснат бутона Mute на дистанционното.

Ще каже някой - ами натискай го и ти и стига недоволства. Не съм съгласен. Защото този петел харчи държавни пари, от данъкоплатците. Несменяем е вече десетилетия и никой не може да обясни този феномен. Василев е по-непоклатим от Христо Друмев на шефския стол на НДК, от Константин Тренчев в "Подкрепа" и от Хачо Бояджиев в новогодишна програма. Даже и вечният Иван Славков-Батето напусна БОК, след като едни англичани му намериха цаката, но не и Петела. Той е тук, и на това световно, и все така започва всяко ново изречение с последните думи от предишното.

Момчета от "Диема", къде сте? Борис Касабов, и на тебе ти прощаваме всичко!

Освобождение обаче няма да има. БНТ е в стихията си, а рейтингите й гонят тези на bTV.

Така че - да живее вувузелата. Да си пуснем някаква хубава музика и да погледаме световното без нерви.

Автор: Георги Неделчев
avtora.com
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5328 |03.06.2010 Джакпотът от Тотото оцеля отново . 22| 6059 |15.04.2010 Алисия отново разби конкуренцията като Мерилин . 0| 6447 |22.02.2010 Джанет ще участва в световното турне на Джексън файв

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads