Реклама / Ads
0| 5634 |25.09.2019 ФАБРИКА ЗА КЛЮКИ

Пет начина да направите мъжа по-щедър

.
Като начало нека да приемем аксиомата, че мъжът е този, който прави подаръци на жената. Желанието да й се хареса, да буди възхищение с щедростта, силата и ума си е заложено в ДНК-то на силния пол.
 

За жената е достатъчно само да погъделичка тези, смятани за изначално мъжки черти, които са поизтрити или забравени в хода на времето. Нейната роля е поддържаща: да подтикне мъжкото самолюбие, което по-нататък си знае работата. Или както казва Ларошфуко, «В основата на така наречената щедост обикновено лежи тщестлавието, което ни е по-ценно от онова, което подаряваме».

 

Тиганът не е подарък

 

Ако не знаете, позволете да ви обясним, че тиган, ютия или тенджера под налягане са домашни съдове и уреди, а не подарък за любимия човек. Подаръкът е нещо, което остава в паметта и сред любимите ни вещи завинаги или поне задълго. И притежава морална и материална стойност. Например, полет с балон и бутилка френско шампанско „Дом Периньон“, златна огърлица за годишнина от сватбата, шуба от хубава (може и изкуствена) кожа, ваучер за спа-процедури в началото на летния сезон.

 

Не «моля те, купи», а «трябва»

 

Полезно е да си внушим и да убедим благоверния, че са ни нужни нови обеци, защото от старите кожата ни се алергизира. И всеки път да спираме задълго пред витрината на бижутерен магазин или да казваме мимоходом: „Ето тези ще ми отиват“ или „Това украшение би могло да бъде чудесен подарък по случай...“

 

Както твърди  професорът от университета във Вирджиния Джефри Росман, подобно поведение внушава на мъжа, че избраните обеци са достойни за съпругата му, а не тя за тях. Време е да се откажете от просешкото „моля те, купи ми“ и да го замените с безапелационното „Трябва“, с което жената не се моли, а осведомява.

 

„О, защо толкова скъпо?...“

 

Когато получат скъп подарък, немалко дами се разтапят от благодарности дотам, че си подливат вода никога повече да не станат обект на подобно благоволение. Фрази като „О, скъпи, защо си дал толкова пари?!“ карат мъжа да се замисли „Наистина, що ми трябваше да се изръся толкова?! Следващият път ще бъда по-пестелив“. Когато получаваме свиден подарък, ни радва не цената, а естетическата стойност на предмета.

 

Поканени на ресторант, доста жени търсят в менюто и си поръчват най-евтините ястия. Защо? Усетил, че не държите на изяществото и лукса, следващият път кавалерът ще ви предложи дюнери от будката на ъгъла.

 

Според френски психолози от института в Тулуза, мъжете държат повече на онези жени, за които са похарчили повече. След като разходва повече време, пари и подаръци за вас, мъжът ще ви цени повече и ще ви чувства по-скъпа и в двата смисъла.

 

„До днес никой не ми е подарявал...“

 

Съществува и друга често използвана фраза: „Скъпи, преди теб никой не ми е подарявал...“ Мъжете обичат да бъдат първи, но не и в подобни случаи. Щом досега никой не ви е обръщал внимание, може би и той е сгрешил в преценката си... Както пише известният социолог и психолог Игор Кон, при избора на подарък мъжът е воден повече от духа на съперничеството, отколкото от стремежа на първооткривателя.

 

Не се страхувайте след искреното „Благодаря ти за чудесния подарък!“ да добавите „Това е най-хубавата златна гривна, която съм получавала“. Сиреч, не ви е за първи път. Какво ще научи вашият кавалер: че сте свикнали на скъпи подаръци и че за да ви запази, ще трябва да поддържа достигнатото равнище или да вдигне летвата.

 

Британският психолог Дейвид Люис предлага да изразяваме благодарността си с фрази като: „Харесвам умението ти да търсиш и да намираш красивото в живота“ или „Обичам те за щедростта и умението да даряваш радост!“

 

Да се учим на щедрост

 

Има и безнадеждни случаи, когато мъж, израснал в семейство, където никой никога не е правил подарък на жените, не би се сетил за подобен жест. Безсмислено е да му се сърдите или да го хокате. Можете да започнете обучението му с личен пример. Редовно му правете малки подаръци: нова риза в понеделник за успешна седмица, комплект рибарски кукички в петък за слука в риболова. Някои психолози смятат, че така рано или късно ще се задейства механизмът за обратна връзка и недодяланият индивид ще се почувства задължен да отвърне на елегантния жест.

 

Не искаме милостиня

 

Финансовите измерения на подаръците са най-различни. Важното е с поведението си дамата да покаже, че полученият подарък няма да я спаси от гладна смърт. Радват я вниманието, красотата и съвместното изживяване, а не паричният еквивалент на подаръка.

 

Подтикван от силното си его, мъжът изпитва наслада да харчи пари с вкус и шик, а не да дава милостиня. По този повод френският политик Едуар Ерио казва: „Подаръците, както и добрите съвети, носят повече радост на онзи, който ги дава“.

 

Спокойно вървим към целта

 

Накрая да припомним най-важното: учете близките си да правят подаръци с личния си пример, дискретно им подсказвайте какво очаквате да получите в замяна учтиво и с достойнство благодарете за получения дар. Такива са не особено трудните „тънкости“ на човешката природа.

 

Не забравяйте думите на големия писател Анатоль Франс: „Жената е най-великият възпитател на мъжа“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 18950 |24.02.2018 Шаш! Жени Калканджиева имала обща фирма с мъжа на Гинка-ЧЕЗ-а . 9| 11000 |06.01.2018 Волен Сидеров: Жената не може да отказва секс на мъжа си! . 3| 9620 |26.04.2017 Манолова се хвали с новата фирма на мъжа си във фейсбук . 1| 6093 |24.09.2016 Марион Котийяр: Бременна съм от мъжа си, какъв Брад Пит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads