Реклама / Ads
2| 5947 |07.07.2011 ФАБРИКА ЗА КЛЮКИ

Пием хапчета за 16 млн. лева от мерак

.
За последните 12 месеца българите са броили над 16 млн. лв. за хапчета срещу импотентност. Това показва справката на д-р Кунчо Трифонов, шеф на българския офис на международната консултантска компания в областта на здравеопазването и фармацевтичната индустрия IMS Health.
 

С надежда да подобрят любовния си живот те са погълнали над половин милион таблетки. Плавно и постоянно интересът към т.нар. инхибитори на фосфоходиестеразата тип 5, които се продават под различни търговски наименования, расте, коментира д-р Трифонов. В момента аптеките по морето трескаво продават купища сексстимуланти, признава и д.ф. Асена Стоименова от Българския фармацевтичен съюз. От фирмите производителки се кълнат, че пазарът и по света, и у нас, изглежда направо безоблачен. Както противозачатъчните или презервативите бавно, но неотменно навлязоха в бита ни, така и инхибиторите ще се продават все повече, коментират те.

Асоциацията за сексуално здраве уточнява, че между 35 и 50% от мъжете в активна възраст вече имат проблеми с ерекцията. След тридесетата година тестостеронът започва да намалява с 1% годишно.

При някои мъже това става значително по-бързо. Но освен секса процесът засяга нервната система, поради което мъжете стават нервни, раздразнителни и лесно се уморяват. Освен това паметта им отслабва и страдат от безсъние.

На българския пазар вече се предлагат и няколко генерични препарата от този тип, които са в пъти по-евтини. Това също значително увеличава търсенето. Докато опаковка от оригиналните лекарства с по 4 хапчета се продава за 60 лв.,
генериците излизат към 20 лв. Освен лекарствата мъжете пробват да си помагат и с различни билкови препарати. Няма обаче никаква статистика какво е тяхното количество на пазара ни, понеже се продават като хранителни добавки, уточнява д-р Трифонов. Лекарствата имат непосредствен ефект, докато билковите препарати трябва да се пият системно и резултатът може да се забележи чак след 3-4 седмици. Освен това билковите препарати в повечето случаи увеличават желанието за секс, а не ерекцията, твърдят фармацевтите.

Една от фирмите вносителки отчита само за година 65% ръст в продажбите на сексстимулатора си. Твърде е вероятно обаче да става дума за реекспорт, при който търговците използват разликата в цените в страните на ЕС. Те ги препродават да по-богатите пазари и печелят до 20% отгоре.

Деян Денев, шеф на Асоциацията на чуждестранните фармацевтични компании у нас, твърди, че близо 6% от лекарствата, предназначени уж за нашия пазар, на практика се реекспортират, което прави годишна печалба към 70 млн. лв.

Според шефа на Фармацевтичния факултет в Медицинския университет в столицата доц. Николай Данчев напоследък виаграта все по-често се използва по първоначалното си предназначение - да лекува пулмонарната хипертония, а не импотентността. (в.Mонитор)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 12709 |03.04.2011 Албена Вулева: Хайлайфът ни е недоразвит . 8| 9500 |06.03.2011 Ал. Вулева се връща на екран; не харесва цървулския език . 12| 8899 |19.01.2011 Елен Колева аха да запорира сметки на колеги . 0| 5693 |17.09.2010 Мамалев и Стефания Колева ще водят Байландо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads