Реклама / Ads
3| 7821 |14.12.2009 ФАБРИКА ЗА КЛЮКИ

Родни охлювъди - бъдещите милионери на Европа

.
Охлювите лекуват епидермален рак, твърдят производителите. Източник: Вяра Йовева
Революционна нова технология при развъждането на охлюви, разработена в България, предизвиква огромен международен интерес.
 

Новината анонсира на пресконференция за медиите изпълнителният директор на Националния охлювъден клъстер (НОК) Симона Моллова.

Моллова обясни, че специалисти, съвместно с учени от БАН, са  открили млечнокисела бактерия с изключителни лековити качества в българските охлюви. Откритието е обявено пред медиите преди месец.

Охлювите се превръщат в хитова стока на световно равнище и не е изключени българските охлювъди да се превърнат в новите милионери на Европа, смята изпълнителният директор на НОК. Те се използват както за храна, така и за производство на козметика. Белтъците в охлювите не съдържат мазнини, което ги прави изключително полезни. Чрез специален метод на хранене в месото се вкарва прополис, етерика, мента, кератин, както и различни естествени аминокиселини, пробиотици и други. В козметиката екстракт от охлюви се използва за производство на различни продукти, използвани за подмладяване, премахване на петна и стрий от кожата. Охлювите лекуват епидермален рак, твърдят производителите.

Особен интерес към българското производство на охлюви е проявила Япония. Страната на изгряващото слънце е готова да даде 2 милиона евро безвъзмездна субсидия на НОК, ако организацията осигури 100 тона годишен износ към Япония. Цената, на която ще се изнасят охлювите, ще е 40 евро за килограм. Износът ще започне от 2010 г. Интерес към българското производство изявяват Франция, Испания, Италия и др. Преговори за партньорство и износ се водят и с Австрия.

"Няма генно модифициране в охлювите и в млечнокиселите бактерии, в керотина и в прополиса. За това нашата продукция е толкова скъпа. Всичко се прави в контролирана среда по естествен път", каза Симона Моллова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5909 |14.12.2009 Каяне Алдорино е новата „Мис Свят” . 1| 8476 |12.12.2009 Бербатов сред най-елегантните в родния елит . 1| 6159 |11.12.2009 Борисов изпревари Берлускони в класация на "Ла Трибюн" . 0| 5930 |10.12.2009 Българските мъже най-късно изоставят родния дом

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads