Реклама / Ads
0| 6192 |27.09.2009 ФАБРИКА ЗА КЛЮКИ

Роман Полански е арестуван заради секс с 13-годишна преди 31 години

.
Роман Полански
Швейцарската полиция потвърди, че режисьорът Роман Полански е задържан съгласно заповед за арест, издадена преди 31 години в САЩ, предаде BBC.
 
76-годишният режисьор е задържан в събота в Швейцария, докато е пътувал за филмовия фестивал в Цюрих, за да си получи наградата за цялостно творчество.  Полански признава за незаконен секс с 13 годишно момиче в САЩ през 1977 г., но избягва във Франция преди издаването на присъдата. През последните години той опитва да прекрати съдебното дело за изнасилване, но американският съдия отхвърля неговите искания през май. Полански отначало е привлечен под отговорност за шест углавни престъпления от различни съдилища и е осъден на доживотна присъда.

Той твърди, че първоначалният съдия, който вече не е сред живите, е уредил съдебно споразумение за намаляване на вината, но по-късно не го е изпълнил. По-рано през тази година съдия Петер Еспиноза признава, че има извършени нередности от съдията по първоначалното дело, но Полански трябва да се върне в САЩ, за да бъде прекратено делото.

Адвокатите на режисьора твърдят, че той не трябва да се връща в САЩ, понеже веднага ще бъде арестуван като избягал.
Жертвата Саманта Гаймер също изисква обвиненията да бъдат оттеглени, понеже "причиняват вреда на нея, съпруга и децата й". Тя също така нарича настоятелността на Съда Полански лично да се яви „жестока шега.” Роденият в Полша кинорежисьор не е стъпвал в Щатите повече от 30 години. Той дори избягва снимките във Великобритания заради страх от екстрадиране.

Оскарът му за режисура от 2002 г. за филма "Пианистът" е получен не лично от него, а от Харисън Форд, който участва в главната роля на друг негов трилър, "Франтик". Организаторите на филмовия фестивал в Цюрих казват, че задържането на Полански предизвиква „шок и тревога”, но те биха продължили с планираната ретроспектива на неговите творби. В неделната вечер е планирана е специална церемония, която "да позволи на всеки да изрази своята солидарност с Роман Полански и възхищението от творбите му", заявават в заявление организаторите.

Швейцария има сключен договор със САЩ за екстрадиция.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 49894 |25.09.2009 Валерия Велева заряза любим заради Йордан Цонев . 0| 6765 |23.09.2009 Спряха молитви на богомолци заради Джулия Робъртс . 9| 8000 |09.09.2009 Мадона на съд заради съсипания терен на Васил Левски . 0| 6516 |03.09.2009 Шотландско семейство на съд заради BG апаши

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads