Реклама / Ads
0| 7741 |28.08.2013 ФАБРИКА ЗА КЛЮКИ

Той иска красота, тя - висок социален статус

.
Фактът, че мъжете ценят красотата у жените, а дамите предпочитат мъже с висок обществен статус изглежда неоспорим.
 

Но в последните години редица изследвания подкопаха този възглед, установявайки, че мъжете и жените искат едно и също - романтичен партньор, дори да твърдят, че не е така. Сега учените смятат, че най-сетне са разкрили какво действително искат мъжете и жените и откритието им подкрепя традиционните стереотипи.

Изследването е първото, което доказва експериментално, че половете се различават в начина, по който избират партньор в реална обстановка.

Доцентът по психология в Сингапурския университет по мениджмънт и докторант на Държавния университет в Аризона Норман Ли провел няколко експеримента, използвайки онлайн чат и методи на спийд дейтинга.

За разлика от минали изследвания, участници в тези експерименти били мъже и жени с нисък социален статус и ниска физическа привлекателност.

След като говорили с представители на противоположния пол с ниски и средни нива на тези черти, повече мъже отколкото жени съобщили за по-слабо привличане към потенциални партньори с ниска физическа привлекателност. Жените пък проявили подобна антипатия към мъже с нисък социален статус.

Как хората са оценили тези черти, говорейки за предпочитанията си на хартия, предсказало дали ще бъдат привлечени от партньорите си в разговора на живо. Според Ли, който е ръководител на проучването, то е новаторско, тъй като изследователите за първи път изясняват как точно се различават мъжете и жените.

"Те отдават приоритет на различни качества, когато се изучават в онлайн чатове или при спийд дейтинг. Жените искат мъже с поне среден социален статус, докато мъжете държат на жени, които да са поне умерено привлекателни физически", казва изследователят.

Според Ли мъжете и жените се различават главно в лошите черти, които искат да избегнат у потенциалния партньор, а не в добрите черти, за които мечтаят.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 17630 |23.02.2013 Ученички и работнички искат по 50 лв за секс . 3| 7673 |06.02.2013 Съд ще прави експертиза на задните части на германска миска . 24| 13939 |22.10.2012 Слабаков: Защо никой не пита Ирен дали Ламбо е искал дете от нея . 22| 18748 |18.07.2012 Николета Лозанова иска развод от Валери?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads