Реклама / Ads
5| 7147 |17.06.2010 ФАБРИКА ЗА КЛЮКИ

Царят и Царицата на сватба в Швеция с целия европейски елит

.
Фамилията отива на сватба Източник: НДСВ
Н. В. Симеон ІІ и съпругата му – доня Маргарита, тази седмица ще бъдат на официално посещение в Швеция, съобщи сайтът на НДСВ.
 

На 19 юни те ще присъстват на сватбата на престолонаследницата – принцеса Виктория и Даниел Уестлинг. За церемонията в шведската столица се събира целият кралски елит на Европа. Ще присъства и японският принц Нарухито. Сред гостите ще бъдат и близки приятели на българската царска двойка, сред които йорданският крал Абдулла с кралица Рания, както и крал Хуан Карлос и кралица София, принц Фелипе и принцеса Летисия от Испания.

Цар Симеон ІІ и съпругата му Маргарита ще отпътуват за сватбата от Мадрид, където днес Негово Величество ще посрещне рождения си ден, заедно със семейството си. Първите приятели, които вече го поздравиха за празника му, са кралят на Мароко Мохамед VI, който изпрати личен подарък чрез посланика на страната у нас, както и шведският крал и кралица. Наред с пожеланията, кралица Силвия кани нашата царска двойка да пристигне за сватбата на принцесата ден по-рано, за да може семействата да се видят в тесен кръг, преди официалните тържества. Както е правил и при други важни поводи, Н.В.Симеон II подготви на младоженците подаръци, разкриващи богатото културно-историческо наследство на България.

По време на посещението си в шведската столица, Симеон Сакскобургготски ще използва случая да проведе и няколко неформални срещи с европейски лидери.

Медиите в Швеция вече коментираха, че събитието в Стокхолм ще е най-важната и голяма кралска сватба на стария континент, след венчавката на Принц Чарлз и Лейди Даяна Спенсър през 1981 г. Сватбата съвпада с традиционния арт фестивал „Обичам Стокхолм”, за който в града пристигат хиляди туристи. По официална информация, от началото на годината до сега, Швеция е отделила над 12 милиона крони за реставрацията на катедралата Сторкиркан, където ще е венчавката. Самата сватба ще струва 20 милиона шведски крони. Тези разходи се поделят по равно между кралското семейство и правителството. Тържествата ще започнат ден преди венчавката. Програмата за официалните гости предвижда вечеря в кралския дворец, концерт в залата на Нобеловите награди, пищен парад и др. От кралската пресслужба съобщиха, че събитието ще бъде отразено от 2 300 медии от цял свят.

Принцеса Виктория е родена на 14 юли 1977 г. Както повелява традицията в кралските семейства, образованието й е в много сфери – дипломация, изкуство и др. Тя е посещавала различни курсове и програми във водещи университети в Европа и САЩ. След церемонията титлата на съпруга на шведската принцеса ще бъде принц Даниел, Дюк на Вестергьотланд. Датата на сватбата не е избрана случайно. В същия ден, но преди 34 години, се венчават нейните родители – крал Карл ХVI Густав и кралица Силвия. Карл XV също се е венчал на тази дата, но през 1850 г.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 7970 |27.05.2010 Миранда вдига лесбийска сватба . 10| 13849 |22.05.2010 Дарина Павлова търси втори за сватба в Рим . 2| 16222 |25.01.2010 Боксьор натиска Андреа за сватба . 16| 19396 |26.10.2009 Н. Михайлова се омъжила повторно; показват снимка от първата й сватба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads