Реклама / Ads
0| 5817 |01.03.2010 ФАБРИКА ЗА КЛЮКИ

Вечният бунтар Дилън идва и в България?

.
Бунтарят Боб Дилън
Идолът на американската поезия и фолкрок Боб Дилън идва за концерт в България на 3 юни. Така е записано в официалният сайт на изпълнителя (BobDylan.com).
 

Според графика на американската легенда преди София, Дилън трябва да пее в Букурещ, а след концерта у нас - в Скопие.

Шоуто на един от най-значимите изпълнители в историята на музиката е планирано като част от европейското му турне, което ще премине през Румъния, Македония, Сърбия, Хърватия, Словакия, Чехия, Словения и Австрия.

Все още не се знае кой ще бъде промоутър на събитието от българска страна, като според БГНЕС се очаква датата да бъде потвърдена официално съвсем скоро.

От 11 март започват представянията на Боб Дилън в Япония, където той ще изнесе цели 14 концерта, преди шоуто му на 31 март в Сеул, Южна Корея.

След кратка почивка изпълнителят започва европейската си обиколка в началото на юни. Първото шоу на певецът на Стария континент ще е в Румъния.

Боб Дилън (Bob Dylan) е авторският псевдоним на Робърт Алън Цимерман. Роден е през 1941 г. в Минесота, САЩ. Той е ключова фигура в американската и световната култура от 60-те години на 20-ти век. Неговите песни “Носи се от вятъра” и “Времената се менят” стават знакови за антивоенните движения на Запад и за гражданските движения изобщо.

Ранната поезия на Дилън включва много политически, социални и философски елементи, които отхвърлят клишетата в тогавашната поп музика и съвпада с нагласите на контракултурата, която преживява разцвет през този период.

Разширявайки съществуващите жанрове, Боб Дилън включва в музиката си елементи на различни стилове, като фолк, блус, кънтри, госпъл, рокенрол, рокабили и дори джаз и суинг.

Боб Дилън обикновено изпълнява песните си, свирейки на китара, пиано или хармоника. Заедно с група с много променлив състав, от началото на 80-те години той изнася концерти на различни места под общия надслов „Безкрайно турне“. Макар постиженията му като музикален изпълнител да са основни за кариерата му, обикновено се приема, че най-значимият му принос са създадените от него песни.

Последният студиен албум на Дилън, Modern Times, издаден на 29 август 2006 година, дебютира под №1 в класацията за албуми „Билборд 200“, като по-късно е обявен от сп. „Ролинг Стоунс“ за албум на годината.

По време на продължителната си кариера Боб Дилън получава множество награди и отличия - Грами, Златен глобус, Оскар, включен е в Залата на славата на рокенрола. Класация на списание „Ролинг Стоун“ го определя като втория по значение изпълнител в историята на популярната музика след Бийтълс. А в класацията на списание " Time" Дилън е сред най-влиятелните личности на 20-ти век.

У нас Боб Дилън е издаван през 80-те години на миналия век, в поредицата "Поети с китара" на издателство "Христо Г.Данов"- Пловдив.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5731 |28.02.2010 Продуцент оказва натиск за Оскар-ите . 4| 6332 |27.02.2010 Джони Деп не обича да се къпе . 2| 6053 |26.02.2010 Латвийски Робин Худ пуска банкова информация по телевизията . 1| 5958 |26.02.2010 Закопчаха Таркан в акция "Антидрога"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads