Реклама / Ads
0| 6767 |18.06.2010 ФАБРИКА ЗА КЛЮКИ

Венецуелки раждат нелегално

.
Когато дошло време да ражда дъщеря си, Каролина Васкес си спомня как минала на пръсти болничния коридор.Тя твърдо била решила да роди по естествен начин и се страхувала, че ще я принудят да направи секцио, пише Globalpost.
 

"Гинекологът ми ми казваше да побързам, за да не ме видят. Детето също сякаш изчакваше, за да не вземе да се появи този или онзи доктор. Винаги наричам раждането на дъщеря си "нелегалното раждане"", спомня си Каролина.

Раждането по естествен начив във Венецуела вече е изключително трудно, защото все по-често жените и лекарите избират смятаното за по-безопасно секцио.

Цезаровите сечения с някои частни клиники достигат 90% от ражданията, а дори в обществените болници 3 от 10 жени избират да легнат под ножа.

Тази световна тенденция разтревожи някои лекари. Доклад на Световната здравна организация разкри, че в много страни този начин на раждане се е превърнал в епидемия.

Във Венецуела броят на правените цезарови сечения се увеличава с всяка година. Д.р Саул Кизер, акушер от клиниката "La Arboleda" в централен Каракас, заявява, че в две частни клиники процедурите са скочили с 22% между 2000 г. и 2009 г.

Самата Васкес, психолог по образование, смята, че ръстът на раждане чрез секцио се дължи на това, че жените виждат в тази интервенция повече ползи. В крайна сметка, операцията протича по-бързо от естественото раждане и докторите могат да правят график на ражданията.

Тези фактори са създали армия от лекари, които услужливо насочват разтревожените бъдещи майки към секциото. "Невежеството прави жените лесни заложници на медицинските манипулации. Тук има някакво обожествяване на медицината - докторите биват третирани, а и самите те се държат като полу-богове, които знаят всичко", допълва Васкес.

Кизер обаче смята, че често натискът идва от самите жени и техните семейства. "През последните две десетилетия се утвърди терминът "секцио по избор". Жената няма никакви медицински или гинекологични проблеми, но все пак иска цезерово сечение", заявява той.

Според общественото мнение във Венецуела секциото е по-безопасно, а и страхът от болката при естествено раждане е голям проблем. Доклад на СЗО, разпространен в 14 страни от Латинска Америка, обаче опроверга тези виждания. По-високият ръст на цезаровите сечения се свързва с по-големия процент на детска смъртност, сочи доклада.

Въпреки аргументите, венецуелското общество засега променя бавно и трудно своите нагласи. Въпреки това, неправителствени организации и социални работници продължават борбата за това да се дава живот по естествен начин.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 9865 |17.06.2010 Индиана Джоунс и Али Макбийл вече съпруг и съпруга . 5| 7149 |17.06.2010 Царят и Царицата на сватба в Швеция с целия европейски елит . 0| 5728 |17.06.2010 "Рамщайн" пребори предразсъдъците на немски съд . 9| 22984 |16.06.2010 Уикипедия със скандална биография на Н. Лозанова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads