Реклама / Ads
0| 8358 |20.10.2020 ФРОГ МЮЗИК

Без политици и поздравителни адреси от институции посрещна десетата си годишнина Фондация Камджалов

.
Йордан Камджалов Източник: Д. Кулелиева
Нито един политик, нито настоящ, нито бивш не видяхме на феноменалния концерт спектакъл в чест на декадата, която отбеляза Фондацията на световноизвестният диригент Йордан Камджалов.
 

На въпросът ни защо няма властници и силни на деня, отговорът от страна на организаторите беше лаконичен: „Не сме ги канили. Вие бихте ли поканили на личния си празник, някой, който пет пари не дава за съществуването ви?“.

          Въпреки тоталното безхаберие на отговорните да обгрижват подрастващите таланти с нашите данъци, Маестрото вече десет години подбира бисери, сред хилядите по думите му, нечовешки талантливи деца на България за да им даде рамо, напътствия, шанс, финансова подкрепа, по пътя към големия концертен подиум.

 

          Част от най-ярките лауреати на Фондацията свириха и пяха зашеметяващо в зала Тържествена на Военния клуб миналата вечер. Освен десет години на фондацията, която се издържа със средства на хора с най-различни професии и лично от диригента Камджалов, за когото има написани шест книги от чужденци и астероид наречен на негово име от НАСА, артистичното семейство на диригента празнува:

- Ежегоден конкурс за инструменталисти, певци, композитори и диригенти;

- Симфоничен оркестър - GENESIS;

- Голям кантатно-ораториален хор - Музикална лаборатория за Човека;

- Камерен ансамбъл;

- Academia Musica;

Всичко това, въпреки „неподкрепата“ на държвата, както нарече безхаберието от страна на управляващите във ФБ Камджалов.

 

          Зорница Иларионова, Виктория Василенко, невероятната етно изпълнителка и перкусионист Деметра Анджелика,, заедно с младите барабанисти Боян Боков и Калоян Минчев от школата Палиеви, както и хорът към Музикалната лаборатория трогнаха до сълзи публиката.

          Приятелите на фондацията, легендарният учител Теодоси Теодосиев и актьорът Мариус Куркински поздравиха маестрото и лауреатите а преподавателите му, професор Нева Кръстева и академик Казанджиев се обърнаха с приветствие.

На тяхно им е, диригентът, който въведе нов стил в дирижирането, без партитури, учреди награден фонд и почетни звания за музикални педагози, с най-голям принос през годината.

„За мен е важно да честваме тези огромни имена не когато ги изгубим а сега, когато все още са сред нас и ни даряват с опита си“ обясни маестрото новата инициатива на Фондацията.

          Мария Палиева и Благородна Танева станаха първите удостоени с новото отличие на Фондацията.

          Водещ на церемонията беше актрисата Биляна Петринска, която също е член на хора на Лабораторията и споделяше от сцената личните си преживявания и мисли, трупани в течение на години.

          Гости от Швейцария, Турция, САЩ, Италия уважиха с присъствието си рожденият ден на Фондацията, която дава шанс на музикалното бъдеще на страната.

          По време на коктейла, след концерта, Маестрото получи от приятелите си хористи и музиканти мечтаният кавал на който обеща  в най-близко време да се научи да свири.

 

Фондация Йордан Камджалов продължава да подкрепя, окуражава и обгрижва талантите в изкуството, както и стремежа към високи постижения и изключителен педагогически подход на преподавателите на младите таланти.
По случай честването на 10 годишния юбилей, бяха учредени и връчени две нови ежегодни награди за изключителен педагогически принос към националната и световна култура на името на Акад. Васил Казанджиев и на Проф. Нева Кръстева.
Наградата на името на Акад. Васил Казанджиев бе връчена на "Школа по ударни иструменти Палиеви". Наградата на името на Проф. Нева Кръстева бе връчена на Школата по цигулка на г-жа Благородна Танева.
 
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7405 |20.10.2020 Б.Т.Р. с нов сингъл „Равносметка“ и два концерта в Sofia Live Club . 0| 9539 |09.10.2020 Синът на Джон Ленън с двучасово шоу за 80-ия рожден ден на баща си . 0| 8725 |29.09.2020 Нели Петкова с концерт на 3 октомври със специалното участие на Виктор Калев . 4| 9905 |20.09.2020 Почина бившият барабанист на ”Юрая Хийп” Лий Кърслейк

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads