Реклама / Ads
1| 15267 |08.08.2016 ФРОГ МЮЗИК

Янко Бръснаря за Фрог: ”Искам те гола” има весела история с печален край

.
Янко Бреков
Парчето е инспирирано от история, свързана с Будата, приятел и велик китарист, който отиде да учи фламенко в Испания. Намериха го мъртъв на плажа в Малага, Испания с китара в ръка и никой така и не разбра защо и как се е случило това.
 

Парчето "Искам те гола" бе написано през далечната 91-92г., както и неговият побратим "Устни напращели"("Живей, живей"). Сега, 24 години по-късно, реших да го презапиша с нов аранжимент и да преплета двете парчета в едно, разказа за Фрогнюз Янко Бреков, по-известен като Янко Бръснаря, фронтмен на „Артерия” и "The Pomorians".

 

Тези песни имат своята история, свързана с наш приятел от София на име Пламен - Будата, който винаги беше „на линия” за нас. Благодарение на него, винаги имахме място, където да отседнем, а за концерти или записи в София той всеки път ни е помагал толкова много… В онези времена си правехме шеги за девствеността и, знаеш как е - за момчетата е нещо много, ако успеят да я изгубят преди останалите, та… оттам дойде бъзикът с "Искам те гола". Будата се беше запознал с едно момиче, с което бяхме на гости в неговия апартамент. Той излезе от банята, видя я, легнала на дивана по бикини, четяща нещо. Удари се с дясната ръка по хълбока и изкрещя: „Искам те гола!” Какво стана после, ще замълча, но мисля, че е ясно… Във всеки случай обаче от тази малко или много шега се зароди и песента.

 

Записахме я по онова време в unppluged версия с две китари и два микрофона в Поморие, заедно с Кемала супер наивно и непокварено...

 

20 години по-късно намериха Будата, мъртъв на плажа в Малага, Испания с китара в ръка. Никой така и не разбра защо и по какъв начин се е случило това. А да не забравяме, че той беше велик китарист, който отиде да се учи на фламенко в Испания. В негова памет реших да преаранжирам и презапиша това парче в малко по-модерен вариант.


Благодаря на Staffa (The Revenge Project / Kartzer), който направи записите на парчето! Благодаря и на Захари Тенев (Cookie Films), който седмица след това засне и видеоклипа! И ето така с мощното спонсорство и подкрепа от Тодор Деляков една мечта се превърна в реалност, разказа още Янко Бреков.

 

--------------------------------------------------------
Янко Бреков, по-известен като Янко Бръснаря, е вокал на групите „Артерия“ и The Pomorians. Свирил е с известни групи и музиканти като Ману Чао, Пати Смит, Емир Кустурица и много други, а през една част от музикалната си кариера Бръснаря е бил същевременно и уличен музикант – в Прага, в Амстердам, също и в София.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5360 |15.04.2016 Цацаров потвърди новината на Фрогнюз: Разследваме ваксините от Турция . 33| 6569 |05.01.2014 К. Костадинов за Фрогнюз: Костите на Самуил да почиват на св. Ахил . 32| 7433 |05.12.2013 Проф. П. Павлов за Фрогнюз: Историята ни не е придатък!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads