Реклама / Ads
0| 6833 |01.07.2014 ФРОГ МЮЗИК

Йорданка Христова на Банско Джаз Фест

.
Джаз любителите сигурно вече броят дните до 8 август, когато ще стартира най-големият джаз фестивал в България, а именно Банско Джаз Фест.Тези, които са посещавали Банско веднъж, вече знаят, че ги очакват прохладни музикални вечери, световноизвестни звезди и магията на Пирин, събрани на едно в няколко уникални дни и нощи, през които можем да забравим за морето и да усетим истинска наслада в планината.
 

MySound.bg вече огласи част от участниците във фестивала, но нека ви представим още някои от джаз звездите, които ще имаме удоволствието да послушаме през между 8 и 13 август.

Изненадата за първата вечер е изявата на оркестър София, който тази година празнува 50-годишен юбилей. Известният състав е събрал част от изпълнителите, участвали в него през годините, за да ни поднесат едно приятно пътуване към 60-те и 70-те на миналия век. През оркестъра са минали някои от най-известните поп, джаз и рок инструменталисти и певци като Паша Христова, Кристина Димитрова, Лили Иванова и други. Разбира се, и Йорданка Христова, която ще се ще пее в Банско. Харизматичната вокалистка е поканена за солистка на легендарния оркестър веднага след като завършва в първия випуск на школата за естрадни певци в класа на Милчо Левиев през 1964. "Аз съм една от първите солистки на оркестъра. От оригиналния оркестър, с който започнах да пея преди 50 години, са живи само двама - Косьо Драгнев и Димитър Симеонов-Мончо. За съжаление никой от тях няма да бъде на сцената, но затова пък ще пея с внуците на моите приятели. Синът на Кристиян Платов - Иван, ще свири на кийборд. Познавам повечето от тях, с някои дори сме работили заедно", обяснява певицата, която е част от бенда до 1967.
Руслан Купенов  – китара, Александър Дамянов – китара, Венко Захариев – саксофон, Генчо Въртовски – тромпет, Иван Платов – пиано, Чавдар Павлов – бас, Крум Калъчев – ударни ще акомпанират на примата.

Преди оркестър София на сцената ще излезе една от неоспоримите фаворитки на фестивала - американската дива ЖеСант. Тя започва музикалното си образование още от малка, насочвана от майка си, която също е певица. Нейните музиканти са едни от най-добрите на нюйоркската сцена, свирили с артисти като Глория Естефан, Бранд Ню Хевийс и други. Музикалните стилове, през които минава, са афро бийт, латино, фънк, джаз и всичко помежду тях. Но каквито и пиеси да ни е подготвила, знаем, че ще дойдат от душата ѝ и ще се насладим на музика от класа, долетяла директно от Голямата ябълка.

Старт на феста на 8 август ще дадат Камелия Тодорова и Брас Асосиейшън комбо. Певицата ще бъде съпроводена от Михаил Йосифов – тромпет, Велислав Стоянов – тромбон, Милен Кукошаров – пиано, Борис Таслев – контрабас и Борислав Петров – барабани.

Третата вечер в светлината на прожекторите излиза уникално дуо – Аксел Цвингербергер (Axel Zwingenberger)и Кейто Сайто. Прочутият немски пианист - един от най-големите майстори на буги-вуги вече 4 десетилетия, ще посети Банско за пореден път с безкрайния си ентусиазъм и удивително чувство за ритъм. Кейто Сайто - първият японски буги-вуги пианист, е легенда в Азия. Той посети България само преди няколко месеца за специален концерт с цигуларя Васко Василев.  Изпълнението на двамата виртуозни пианисти да бъде запомнящо се, най-малкото заради факта, че на сцената ще бъдат поставени два рояла.

След тях е изявата на гръцката банда Др. Водкатини. След невороятното представяне на сънародниците им The Speakeasies Band преди 3 години, очакваме много от гръцка страна, но  е малко вероятно да останем разочаровани. Бандата съществува от края на 90-те години и е  покорила много фестивали и клубове с лежерния си фънк-соул-джаз ритъм. От онзи, който предизвиква лудо парти на която и да е сцена. Именно това е накарало  организаторите да сложат сложат Др. Водкатини  последни в афиша за вечерта.

А черешката на предпоследната вечер пък ще бъдат познатите на всички Дърти Пърчис, заедно с уникалния глас на вокалистката Амалия.  Горещата клубна банда ще вдигне на крака публиката с кавъри на легенди като Куул Енд Дъ Генг и Принс, а и със свои авторски парчета. Амалия, която бе беквокалистка на покойния вече Робин Гиб от Би Джийс, ще покаже гласовите си способности, интерпретирайки парчета на велики рок дами.

Много музикални торти с черешки върху тях обещава Банско това лято.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6445 |29.06.2014 Джаред, Декстър и Дерис на "София рокс" . 0| 5830 |28.06.2014 Music Palace Fest с Аларма Пънк Джаз В Двореца на Балчик . 0| 5287 |27.06.2014 Funkdoobiest- „ ще изпием всичката текила и ще и изпушим вашето „Дууби” . 0| 6608 |26.06.2014 Филип Киркоров със спектакъла Другой на турне в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads