Реклама / Ads
0| 6301 |03.05.2011 ФРОГ МЮЗИК

A to JazZ за първи път в София

.
От 1 до 3 юли Докторската градина в София ще се превърне в сцена на първото издание на фестивала “A to JazZ”.
 

Музикалното събитие ще премине под мотото "Америка на джаза". Трите фестивални дни ще проследят автентичните течения в джаза - от диксиленда от началото на 20-ти век, през суинга на 30-те и 40-те, бибопа и мейнстрийма на 60-те и 70-те и легендарните песни на Франк Синатра, до някои от най-авангадните лица на съвременния джаз.

Амбицията на организаторите е да съберат на една една сцена най-младите музиканти с тези, които от години крачат из вълнуващия свят на джаза.

Тон на фестивала на 1 юли ще даде бендът на Националното музикално училище и Емануил Манолов-Бадема - негов ръководител и един от доайените на родната джаз сцена. Следващият концерт ще пренесе гостите на фестивала 100 години назад във времето, когато в Ню Орлиънс се ражда диксилендът (наричан още Hot или Early Jazz). Първата вечер на “A to JazZ” ще завърши с изпълнения на дамите от Sentimental Swingers и музикантите от Михаил Йосифов секстет.

На 2 юли за почитатели на джаза ще свирят формацията на тромпетиста Венци Благоев - Венцислав Благоев Мейнстрийм джазтет, които заедно с виртуозният пианист Антони Дончев ще се пренесат в годините на бибопа и мейнстрийма.
След тях на сцената ще се качат Живко Петров трио JP3, за да представят за първи път пред публика втория си диск Poison - 12 авторски композиции, в чиито записи са участвали още цигуларят Васко Василев, Валентин Геров (виола), Джефри Дийн (виолончело) и проф. Христо Йоцов (виброфон).

На 3 юли ще се празнува американо-българската музикална дружба. Купона открива квартетът Open Ended на басиста Петър Славов. Близо две десетилетия музикантът живее в САЩ и твори заедно с големите имена от световната джаз сцена. Специално за фестивала от Щатите пристигат още саксофонистът Рик Димузио, преподавател в Berklee College of Music, пианистът Асен Дойкин, както и младият барабанист Колин Странахан.

Гвоздеят на феста ще бъде най-добрия интерпретатор на Франк Синатра Монти Айдъм. Той ще пристне от Лос Анджелис, за да представи своето шоу в чест на чаровника с живи сини очи. Монти Айдъм ще излезе на сцената заедно с музикантите от Брас Асоциация Биг Бенд с диригент Ангел Заберски.

За доброто настроение на публиката между концертите по време на “A to JazZ” ще се грижат суингърите Митко и Павел от The Smugglers Collective.

Фестивалът A to JazZ се осъществява с подкрепата на Фондация "Америка за България", с партньорството на Столична община - район "Оборище" и Сдружение "Приятели на Докторската градина".

Фестивалът е със свободен и безплатен достъп.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6084 |15.04.2011 Бунтарката от Дъблин с концерт в София . 0| 5906 |14.04.2011 Мини версия на фестивала SPIRIT OF BURGAS в София . 1| 11457 |09.03.2011 Извънземен Брейкбит и български хип –хоп в София . 1| 5905 |08.03.2011 CINDERELLA и MR.BIG заедно в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads