Реклама / Ads
4| 13178 |29.04.2010 ФРОГ МЮЗИК

Крайчовски чака ФСБ да го поканят отново

.
Ивайло Крайчовески
След 20 години мълчание ФСБ представиха своя чисто нов албум и обявиха, че подаряват най-ценното, което имат – своята музика. Освен че пуснаха албума си безплатно в интернет, на представянето му присъстваха само Румен Бояджиев, Константин Цеков и Иван Лечев.
 
И сякаш на никой не му направи впечатление, че в „новия” състав на групата (пък и в албума) липсва един от знаковите музиканти в групата – бас китаристът Ивайло Крайчовски.

„Не присъствам в новия албум на ФСБ, защото аз не съм с тях от 2004-2005 г. Няма точна дата на раздялата ни, защото не сме си правили развод по италиански”, коментира за frognews.bg Ивайло Крайчовски.

„Аз им се радвам и ги поздравявам за албума, въпреки че той е малко странен, защото няма бас и барабани, няма живи инструменти и може би това е основната причина аз да се дистанцирам. Румен Бояджиев много точно казва, че аз винаги съм участвал в концертните проекти на ФСБ”, сподели още Ивайло Крайчовски.

На представянето на албума, Румен Бояджиев обяви, че музикантите от ФСБ подаряват най-ценното, което имат - своята музика. И това, че „ние подаряваме своята музика, е знак, че нещо в нашата държава не е наред. Правим този подарък, за да разберат всички, че не искаме повече да сме от грешната страна”, категоричен е Румен Бояджиев.

Новият албум на групата е завършен още през август 2009 г., издаде тайната Ивайло Крайчовски. Цели осем месеца, ФСБ търсили някой да ги подкрепи в издаването му, но така и не намерили.

„На мен даже ми е малко гадно, че не можаха да си намерят никакъв меценат или спонсор за този албум и го пуснаха безплатно в интернет”, разказва Ивайло Крайчовски и продължава: „Това е лош знак, че ФСБ не можа да си намери нов издател или пъблишър, за да реализира новата си музика. През всичкото това време го пазеха много точно с цел да не го качи някой в мрежата безплатно, накрая те самите го дадоха безплатно, което за мен е жест на ожесточение, напук някак си”, убеден е Крайчовски.

9 албума, над 3000 концерта, стотици изяви в европейски дискотеки и рок клубове, многобройни участия в световни рок фестивали, десетки телевизионни музикални филми и програми – всичко това са факти от историята на най-харесваните българска рок групи - ФСБ, създадена през 1975г. и станала символ на българския рок.

В началото са само трима: Румен Бояджиев и Константин Цеков - клавишни и вокал и Александър Бахаров - бас и вокал, но успяват да обърнат представите на публиката за рок музика. През 1979г. триото става квинтет, когато се присъединяват и Иван Лечев - китара и Петър Славов – барабани. С тях, от студийна формация ФСБ се превръща в най-атрактивната и силова концертна група в България. През 1983г. Ивайло Крайчовски става басистът на ФСБ. С него групата представя концертната си програма у нас, на стадион “Академик” и остава в историята като първата българска рок група изнесла концерт на стадион, пред внушителната за годините аудитория - 15 000 души. БНТ заснема концерта “на живо” и го включва в каталога на Златния фонд.



Днес Ивайло Крайчовски признава, че не може да си представи, че е отделна част от ФСБ, защото 25 години от живота му са минали с групата. И независимо, че са разделени той не вижда нищо лошо в това, че в една група хората се разделят и събират, както в нормалния живот мъжете се разделят и събират с жените си. По-важното за музиканта е, че вратата не е затворена, че няма никаква драма между нас”.

Ивайло Крайчовски определя ФСБ като проект на Румен Бояджиев и Константин Цеков. „Ако се върнем в миналото, още когато са били само Румен Бояджиев, Косьо Цеков и Сашо Бахаров ще видим, че те и със Сашо се разделиха, и с Пепи Славов се разделиха, после и аз си тръгнах - няма значение кой напуснал, кой какво направил. Но ето и пример с Иван Лечев, който освен талантлив музикант е и бележит български композитор, но няма нито една композиция в ФСБ, композициите са само на Румен и на Косьо, това си е техен проект, те още от студентските си години имат някакво единомислие и така си тече живота - те поддържат ФСБ като собствен проект, който е само на двамата”.

Дори и след раздялата на Ивайло Крайчовски с групата преди 5 години, ФСБ го кани отново за участие в концертния си проект „Музиката на ФСБ” ( 2006), в който басистът се включва с радост.

„Аз като си помисля за ФСБ – това е моят живот. Даже и в интернет сайта на групата има моя автобиография. Пък и аз се занимавам с други проекти, с други групи, но ако се срещнем някъде по пътя и имат конкретен концертен проект, аз бих участвал. Ако ме поканят, със сигурност няма да откажа", категоричен е Ивайло Крайчовски.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 11619 |27.04.2010 Рокураганът на Scorpions помете комунизма . 7| 9683 |22.04.2010 Мазняр и гадняр кръсти велика рокбанда . 13| 8514 |19.04.2010 Led Zeppelin най-великата група в Англия . 0| 5340 |19.04.2010 Французите от The Dynamics в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads