Реклама / Ads
1| 6154 |06.05.2015 ФРОГ МЮЗИК

Квартет Vocali5simo превзема света

.
Квартет Vocali5simo
В навечерието на годишнината от рождението на оперната прима Гена Димитрова млади оперни певци сложиха началото на квартет Vocali5simo. Десислава Стоименова (спинтов сопран), Гергана Рияшева (мецосопран), Стефани Кръстева (лиричен сопран) и Емил Павлов (тенор) представиха своята авторска продукция "Духът на операта", обединяваща едни от най-популярните арии от опери на Моцарт, Верди, Пучини, Бизе.
 
Всички те са лауреати от български и международни конкурси за класическа музика и участват в спектакли в опери в страната. Младите певци избраха именно рождената дата на Гена Димитрова за своя първи съвместен концерт, за да покажат своята почит и възхищение към нейния талант.

Vocali5simo събира за първи път в България четири напълно различни оперни гласа,  за да пресъздаде многообразието на голямото оперно изкуство на всяка една малка сцена, където има потребност и желание за красива музика, стил и изтънченост. Младите певци се надяват, че по този начин ще успеят да привлекат и хора, които традиционно не посещават опери. Те са създали няколко авторски спектакли за различни публики, които могат да бъдат изпълнявани навсякъде,  като има и детско представление за най-малките ценители на операта. Същевременно младият квартет искат да покажат оперното изкуство в духа на класиката, а не да правят опити да го модернизират и комерсиализират само, за да привлекат по-широка публика.

„От години всеки от нас работи в различни опери и представления. Всички сме израснали на сцената, защото от много малки се занимаваме с класическа музика и ни беше тъжно, че нашите връстници не ни разбират, не харесват и не слушат опера. До голяма степен това се дължи на факта, че нашето поколение искаме всичко да е бързо смилаемо, да не ни кара много да се замисляме. Всъщност класическата музика може да донесе спокойствие, хармония, финес, духовна наслада на всеки, стига той да има сетивата да я усети. Надяваме се с Vocali5simo да достигнем и до по-младото поколение и да им покажем, че си заслужава да слушаш оперна музика“ – сподели Десислава Стоименова от Vocali5simo по време на концерта.

Vocali5simo планират още няколко концерта в Център за култура и дебат "Червената къща", спектакли за ученици и дори за бебета. Младите певци се надяват, че тепърва към тях ще има нови покани да представят своите изпълнения.
Водещ на концерта бе Николай Павлов - солист в Софийската опера и балет, който с чувство за хумор и много финес поведе публиката на едночасово музикално пътешествие в света на оперното изкуство. Той разкажа, че в името на квартета се съдържа цифрата 5, макар и певците в него да са четирима, защото петият и най-важен елемент в тяхната група е любовта към оперното изкуство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5674 |25.06.2014 Южнокорейски квартет с първи концерт в България . 2| 6178 |20.05.2014 Струнен квартет Hypnotic с дебютен албум . 0| 5886 |01.05.2014 Deep Zone Project превземат щатите с БГ хитове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads