Реклама / Ads
0| 8792 |28.04.2011 ФРОГ МЮЗИК

Мънго Джери забиват на Банско джаз фест

.
Не пет, а цели седем дни Банско ще бъде в джаза това лято. Фестивалните дати вече са обявени - 6 - 13 август. Така по изключение от община Банско са решили да подарят още два дни музика на любителите и гостите на най-престижния джаз фест на Балканите.
 
В неговото четиринадесето издание ще вземат участие музиканти от 15 страни и два континента. Този път то е заложие на голямата палитра и разнообразие от стилове, казва директорът на джаз седмицата д-р Емил Илиев. "Ще има суинг, етно, латино, блуграс, рагтайм, класически джаз - за да може всички гости и любители да са доволни", обяснява той.

Първата вечер, предшестваща "Банско джаз 2011", започва ударно с двучасов концерт на примата на българската естрада Лили Иванова. Преди нея публиката ще загрее Dixie Teteven, бенд с над четвърт век творчество в областта на суинг, рагтайм, диксиленд и фолклорните джемсешъни.

В неделя, 8 август, на площад "Вапцаров" България ще се разкрие под формата на фолклорни танци и песни, изпълнявани от ансамбъл "Тракия". След тях свои музикални проекти ще представят "Балкански коне", солистката на ансамбъл "Българе" Албена Вескова и бендът на пианиста Тони Златанов.

Първата официална и третата неофициална вечер от фестивала по традиция ще се открие от бенда на БНР, с диригент Янко Миладинов, а вокалите ще са от Васил Петров. След тях украинската формация "Джазекс" ще поднесе на публиката порция акапелни изпълнения. Гвоздеят на понеделнишката програма ще е тандемът американката Джаки Райън и Лари Вучкович, роден в бивша Югославия.

На 9 август първи на сцената ще са сърбите от Coffee Ball. След тях ще свири албано-швейцарският Елина Дуни квартет. Вечерта ще закрият "Джайв Есес", номер 1 на британския суинг.

Изявите на 10-и ще започнат с българско участие - Lilly of the West, в което се изевява щерката на шефа на НДК Друмева и нейната блуграс банда. След нея на сцената ще се качат чехите от Ондрей Сверачек квартет, а в края на програмата джаз феновете ще видят Йони Видал и "Лас Естрейас" - испано-белгийска джаз-латино формация.

На 11 август българското участие ще е още по-осезаемо. То започва с Боряна Димитрова и нейния немски квартет, който свири български ритми. Родената в България, но пееща в Сингапур певица Мая Нова ще пее в Банско заедно със световноизвестния саксофонист от ромски произход Рик Маргица. В задушната августовска нощ ще прозвучи хитът "In the Summertime", поднесена на живо от легендарните "Мънго джери". Те ще се завърнат в България след първия си концерт тук през 1978 г. на "Златният Орфей".

В последните 2 дни от "Банско джаз 2011"на сцената ще се вихрят руският"Биг Бенд Саранск", Камелия Тодорова с нова програма, "Акага", словашки и полски квартети. Очаква се потвърждение от небезизвестният саксофонист Ели Дигибри.

За артистите, които вече са потвърдили участието си, са осигурени самолети до България, казват организаторите на събитието.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6000 |21.04.2011 Another Cup Of Coffee? Сервират я Mike and The Mechanics! Лично! . 1| 6980 |19.04.2011 Китариста на Стинг пристига в България . 1| 6084 |15.04.2011 Бунтарката от Дъблин с концерт в София . 0| 5906 |14.04.2011 Мини версия на фестивала SPIRIT OF BURGAS в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads