Реклама / Ads
0| 5946 |30.04.2014 ФРОГ МЮЗИК

Международен ден на джаза

.
През ноември 2011 г. ЮНЕСКО официално обяви 30 април за Международен ден на джаза. Празникът се провежда по идея на легендарния пианист и композитор Хърби Хенкок. През 2012 г. първото издание на Международния ден на джаза премина със специални събития по целия свят, които включваха концерти, лекции, образователни програми, семинари, публични четения, майсторски класове, изложби, филмови прожекции и др.
 

Миналата година Истанбул беше избран за домакин на честванията, като кулминацията беше концертът във византийската църква „Света Ирина", където взеха участие едни от най-големите звезди на джаз музиката, сред които Джордж Дюк, Ал Жеро, Даян Рийвс, Джон Маклафлин, Бранфорд Марсалис и мн. др.
Тази година концертът на звездите ще се проведе в Осака, Япония. Изборът на място не е случаен. „Осака играе важна роля в ранните дни от историята на джаза в Япония." - казва Том Картър - президент на Thelonious Monk Institute of Jazz, които си партнират с ЮНЕСКО за Международния ден на джаза.
Концертът на джаз звездите ще се проведе на открито пред 12-хилядна публика в парка на Замъка Осака, който е построен през 1576 година. Концертът ще бъде предаван по интернет и така ще достигне до милионна публика по целия свят. На сцената ще имаме удоволствието да слушаме Хърби Хенкок, Уейн Шортър, Тери Лин Карингтън, Маркъс Милър, Кени Гарет, Ди Ди Бриджуотър, Есперанца Спалдинг, Грегъри Портър, Рой Харгруув, Кортни Пайн, Ърл Клу, Джон Скофийлд и мн. др.

Хърби Хенкок казва, че с провеждането му от 2012 г. насам Международният ден на джаза е надминал и най-смелите очаквания. ЮНЕСКО потвърди, че през 2013 г. празникът е бил отбелязан в 196 страни въпреки техните политически и финансови проблеми. Към празненствата миналата година се присъединиха Сирия и Южен Судан, а места като Нигер, Мали, Иран и Ирак, които обикновено се обръщат към ЮНЕСКО за партньорство и разговори по темите за бедност, конфликти и войни, също са се включили в световния празник на джаза.

Джазът е универсален език на свободата, който преодолява границите - географски, културни и социални, приобщава различията и стимулира творческото общуване и изразяване. От Алжир до Буенос Айрес, от Куала Лумпур до Варшава, от Абуджа до Сан Диего - повече от сто държави по цялата планета празнуват Международния ден на джаза.

Джазът възниква през първата половина на 20 век в южните части на САЩ. Ню Орлиънс е родният град на този стил музика.

Родоначалникът на българския джаз е Асен Овчаров. През 1942 г.той създава първия класически джазов оркестър в България и на Балканите.

В навечерието на Световния ден на джаза, Българското Национално радио и „Музикална къща БНР" откриха второто издание на фестивала JAZZiT с концерт в зала „България" на Васил Петров с участието на Биг Бенда на БНР и щрайх от Симфоничния Оркестър на БНР, диригент Антони Дончев. Вторият концерт ще бъде на 28-и май. В него ще участва един от световните в момента джаз вокалисти Кърт Елинг. Като цяло идеята ми беше това издание на „Джаз ит" да бъде посветено на гласа. Затова за третия концерт ще бъдат поканени млади вокалисти, сподели преди началото на първия концерт диригентът на Биг бенда на БНР Антони Дончев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5696 |29.04.2014 "Аеросмит" с изненадващо шоу за България . 0| 7330 |28.04.2014 Еднодневни билети за Kavarna Rock Fest . 2| 6556 |24.04.2014 Звездната Донка Шишманова се завръща на сцената . 1| 6853 |22.04.2014 Шведската банда Ghost подгрява Iron Maiden в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads