Реклама / Ads
21| 11863 |17.07.2012 ФРОГ МЮЗИК

Отиде си джентълменът на рока Джон Лорд

.
Джон Лорд
Напусна ни един от класиците на световния рок. След мъчителна и дълга битка с рака, на 71 години почина Джон Лорд. Той е от основателите на незабравимите „Дийп пърпъл”, където е пиянист и композитор. Лорд е издъхнал в лондонска клиника, в присъствието на близките си.
 
През далечната 1968 година, заедно с Ричи Блекмор, Лорд създава "Дийп Пърпъл". Още тогава двамата имат самочувствието, че ще направят нещо, което да се запомни. Поне такива са били амбициите им.

Джон е съавтор на някои от най-известните песни на „Deep Purple”. Най-обичаното от тях е „Smoke on the Water“. След като взе решение да напусне бандата, рокаджията имаше успешна солова кариера.

Преди месец Лорд имал концерт в Германия, но го отложил заради здравословното си състояние. Той споделил на феновете си, че се бори с рака и ще си вземе почивка, за да си почине и да го победи.

"Естествено, ще продължавам да пиша музика - в моя свят тя е  част от терапията - и очаквам да се върна в добра форма идната  година," писа той през август 2011 г.

 

Джон Дъглас Лорд е английски пианист и композитор, любимец на меломаните по цял свят с неповторимата си блус-рок Хамънд орган бленда и своя революционен стил в съчетаването на рок музика с класически и барокови форми. Лорд е най-добре познат от дългогодишната си кариера не само в Дийп Пърпъл, а също и във формации като Уайтснейк, Пейс, Аштън & Лорд, Артуудс, Флауър Пот Мен.

 

След като напуска окончателно Дийп Пърпъл, великият пианист започва да се занимава с класическа музика и прави самостоятелни композиции и участия заедно с Лондонската филхармония. Макар, че Лорд е съавтор и композитор на най-добрите песни на Дийп Пърпъл, насочени главно към хард звученето, интересът му към класическата и камерна музика проличава още в зората на 70-те. Първото доказателство за това е композицията „Deep Purple Cncerto From Group and Orkestra“, изпълнена по време на забележителен концерт на групата в Роял Албърт Хол през 1969, съвместно с Кралския филхармоничен оркестър.

 

Джон Лорд направи незабравим концерт в Пловдив при откриване на ежегодния Есенен салон на изкуствата. Той бе на сцената заедно с Оперното Филхармонично дружество на гр. Пловдив, както и с трима от музикантите от група Те – Ивайло Звездомиров (бас), Венко Поромански (барабани) и Дарин Василев (китара). Изпълнението на големия музикант пред българските му почитатели бе неповторимо преживяване.

 

За своята забележителна кариера великият пианист издава над 50 албума, 20 от които са заедно с Дийп Пърпъл, 8 с Уайтснейк, както и 10 солови композиции. Лорд участва в редица странични проекти и записва с големи музиканти като Джордж Харисън, Дейвид Гилмор, Пол Уелър, Робърт Плант и много други. Концертът му в България се очаква да бъде уникално събитие за почитателите на неповторимото звучене на артиста и всички ценители на непреходната стойностна музика.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 13945 |12.07.2012 Kavarna Rock 2012 – стъпка нагоре . 8| 10368 |11.07.2012 Царят на китарата Слаш стъпи на Алеята на славата . 2| 7985 |28.06.2012 Задържаха Снуп Дог с марихуана . 0| 6876 |20.06.2012 Остават само два дни до ELEVATION MUSIC FESTIVAL 2012

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads