Реклама / Ads
0| 4178 |30.07.2018 ФРОГ МЮЗИК

Предстои музикалният фестивал ”Неотъпкана пътека” в Ковачевица

.
Източник: БГНЕС
Този уикенд, между 3 и 6 август, идва ред на ”Неотъпкана пътека” - фестивал за камерна класическа музика в Западните Родопи. В читалище ”Светлина” на село Ковачевица и Културния дом на Гоце Делчев ще бъдат представени 4 концерта с шедьоври на камерната музика.
 

Музикантите, които ще участват, са пръснати в различни краища на света, но всички са приятели от Музикалното училище в София, които по-късно продължават обучението си в САЩ. Преди две години пианистката Лора Чекоратова решава да се заеме с организирането на фестивал за камерна музика, който да е на красиво място - по възможност планина, и далеч от комерсиалния туризъм. Веднага намира подкрепа на идеята си в лицето на цигуларите Георги Вълчев и Никола Таков. Скоро след това Ковачевица ги спечелва освен с всичко останало, и със залата на читалището си, и с интелектуалната си традиция и атмосфера. Работят, силно мотивирани от спонтанната подкрепа на проекта им от община до местните хора, и днес идеята им е факт.

 

На "Неотъпкана пътека" ще бъдат изпълнени камерни произведения от 18 до 21 век, както и песни от Йоханес Брамс и класически американски и български песни (Джордж Гершуин, Ленард Бърнстейн, Парашкев Хаджиев, Георги Златев-Черкин), представени от Мариана Карпатова, мецосопран и вокален педагог в Ню Джърси. Вангел Тангъров, който е сред най-ценените кларинетисти в Америка, определя и фокуса в програмата - кларинетът.

 

Наред с класическите в програмата са включени и все още не толкова изпълнявани композитори у нас като Оливие Месиен, който пише своя "Квартет за края на времето" в лагер за военопленници през Втората световна война, и Пол Шонфийлд, съвременен американски композитор, силно религиозен евреин, професор по математика и религия, вплитащ в музиката си фолклорни елементи от Централна и Източна Европа.

 

Освен храна за душата "Неотъпкана пътека" е и великолепни гледки, чист въздух, красотата на планината и района около Лещен, Огняново, и Дряново, СПА басейни, качествени вина.

 

Най-важното за организаторите е, че ще представят музика, писана от приятели за приятели. Моцарт пише и посвещава Квинтета си на приятеля си кларинетиста Антон Щадлер. Брамс пише песните си за Йозеф Йоаким като подарък за раждането на дъщеря му и те дълго време са изпълнявани в домашна атмосфера и в приятелски кръг.

 

И точно това е голямата цел на "Неотъпкана пътека" - да предложи автентично камерно изживяване, или музика със и за приятели.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5211 |06.07.2018 За осми път фестивалът A to JazZ в Южния парк . 0| 5151 |28.05.2018 Първият пътуващ арт фестивал „Антракт” гостува на сцената на „Пей сърце” през юни . 0| 7193 |11.02.2018 Песен срещу тероризма спечели фестивала в Сан Ремо . 2| 6938 |15.08.2017 Отменят най-големия музикален фестивал по Черноморието заради Валери Симеонов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads