Реклама / Ads
11| 8557 |15.01.2021 ФРОГ МЮЗИК

Русия поиска песента ”Катюша” вместо химна на олимпиади /видео/

.
Олимпийският комитет на Русия е подал искане в МОК да му бъде разрешено вместо държавния химн руските спортисти да слушат в своя чест популярната песен ”Катюша” на големи международни състезания. В момента МОК провежда консултациите по повод атрибутите на руските олимпийци, отговаря пресслужбата на МОК в Лозана на въпрос на РИА Новости.
 

"На 17 декември МОК вече направи изявление след решението на Спортния арбитражен съд (CAS). Сега продължават консултациите с международните федерации и спортни организации, както и с международния параолимпийски комитет. Те не са завършили, ще се свържем отново с тях в най-близко време", се казва още в отговора на МОК.

 

На 17 декември CAS оповести окончателното решение по спора между световната антидопингова агенция (WADA) и руската антидопингова агенция (РУСАДА). В него срокът на наказанието за руския спорт бе намалено от 4 на 2 години.


В тези две години само отделни руски състезатели, които покрият редица критерии на WADA, ще получат право да участват под неутрален флаг и без национален химн на двете олимпиади - в Токио това лято и на зимната в Пекин догодина. Същото важи и за футболния Мондиал `22, където Русия ще може да се яви без националните си символи, ако "сборная" преодолее квалификациите на ФИФА в зона "Европа". Забраната важи и за всички световни първенства, за които руски отбори или състезатели са се класирали в този период, пише още "Сега".


Именно във връзка с наказанието за използване на химна е и предложението на руския олимпийски комитет да му се разреши да използва "Катюша", която се счита за една от най-разпознаваемите руски песни по света.


На започналото вчера световно първенство по хандбал в Египет, например, отборът на Русия ще трябва да слуша преди мачовете химна на международната хандбална федерация IHF, вместо националния химн. А екипите на руския тим ще бъдат с логото на местната федерация по хандбал, вместо държавния герб, няма да имат и надпис "Русия".




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 8268 |30.11.2020 Франция спечели Детската Евровизия 2020 с песента „J’imagine“ на Валентина . 0| 7118 |25.12.2019 Напусна ни авторката на песента на популярния сериал „Приятели“ . 0| 7594 |30.07.2019 Слави се сбогува с bTV с песента „Едно ми е такова“ . 0| 7188 |26.02.2019 Украйна се отказва от участничката си на ”Евровизия” заради спора с Русия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads