Реклама / Ads
1| 8934 |14.06.2017 ФРОГ МЮЗИК

Рут Колева: Титлата Първа дама не дава автоматично правото върху претенцията за мъдрост

.
Рут Колева
Няма да изпадам в обяснения какво и защо се случи след изявлението на госпожа Десислава Радева, т.нар. Първа дама на републиката, през Facebook профила й вчера по повод ...
 

Не ми е възможно да запомня тази информационна лавина, но най-общо казано ставаше дума за котките и СПИН-а, прайда, личните й контакти с хомосексуални хора, дискриминацията, пенсионерите, различните, „хетеропрайд, м?", един загинал пилот, българщината и космополитизма. За това вече достатъчно бързо и остро се реагира, та г-жа Радева вероятно е наясно, че не са й се получили нещата.

 

Ще си преглътна надигащото се възмущение относно подобни уронващи авторитета публични изяви в името на нещо по-полезно - образованието на жената, която по стечение на брачните си ангажименти, е съпруга на президента на републиката. Тоест, Първа дама е, колкото и несъстоятелна да е тази функция у нас.

 

Затова, с думи прости, ще обясня каква е причината далеч по-знаещи и врели и кипели в политиката хора да имат свои съветници, чиито съвети стриктно да спазват.

В Америка първите дами имат своя история и сериозна обществена функция. Всяка една от тях води сериозно планиран и много зает служебен живот, който допълва образа на президентската институция и го прави по-човечен и близък до хората. Първите дами се ангажират с благотворителни каузи, с доброволчески мисии, с проекти, свързани с хора в неравностойно положение, деца, учащи се, възрастни. Те са във фокуса на обществото във всеки момент от своята публична изява, затова и всяко тяхно появяване под каквато и да е форма е стратегически обмислено и обиграно от хората, които се занимават с имиджмейкинг и манипулиране на общественото мнение.

 

Първа дама у нас административно няма. Но функцията й става все по-значима, така че изказванията й във Facebook няма как да останат в графата „лично мнение". По принцип Първа дама е титла не по заслуги, а по достойнство - омъжила си се за мъж, който е станал президент. Което те задължава да си още по-внимателна в реакциите си.

 

Първото нещо, което нашата първа дама трябва да осъзнае е, че личният й ПР опит не е достатъчен, за да покрие функциите на една съпруга на президент. Доказа го визията й в нощта на изборите, която впоследствие беше достойно пооправена за срещата на партньорите на лидерите на страните членки на НАТО.

Откъм поведение и особено откъм политически послания и активности Десислава Радева е доста далеч от добрия тон.

 

Първо, защото една първа дама, дори и напълно измислена, каквато е в българския политически контекст, е първа дама на всички българи. Тя не може да си позволи с един статус във Facebook да раздели хората по толкова много оси - хетеро и хомо, хомо и пенсионери, позьори и автентични, различни и други различни, деца и възрастни, такива с приятели гейове и такива без, котки със СПИН на котки без СПИН...

 

Второ, първата дама не може да пуска толкова дълъг статус и да претендира, че той е просто едно мнение, в което няма... нищо лично. И една дума да кажеш, когато си в толкова наблюдавана обществена функция, тази дума значи много.

Трето, първата дама на републиката не може да прави расистки, антисемитски, хомофобски или каквито и да е други изказвани, свързани с езика на омразата. Обяснението й, че имала хомосексуални приятели, с които били в чудесни отношения е класически, учебникарски пример точно за такъв тип сегрегационно мислене.

Още повече, че самата г-жа Радева набляга на добрите си отношения с „тези" хора, като че да има добри отношения с хомосексуални е нещо нетипично, извън нормата и достойно за уникалност. Същото е като да беше казала, че не е расист, даже има приятел негър. Заменете думата „негър" с каквото искате - сириец, бежанец, евреин, гей и ще видите как механизмът действа безотказно именно в посока „Вие сте някаква грешка, която аз великодушно приемам".

Демонстрирането на подобно отношение, е връх на точно този разделящ хората мироглед, дал почва някога за поникването на първите семена на фашизма. Не, не наричам г-жа Радева фашист. Наричам я неук човек.

 

Четвърто, внимавайте какви примери от личния си живот споделяте и как ги разполагате в други смислови контексти. Този финт с котката Чарли, която, покрай СПИН изследването си някак напомнила на Прайда как да го разбираме? Нали от маймуна дойде първият вирус изобщо? Ако сте пропуснали тази информация през 80-те, проверете в Google преди да пускате Facebook статии, не се излагайте с невежество.

 

Пето, трябва да внимавате с езика си! „Шах с пешката е толкова" е толкова хашлашки лаф, че на жена с позиция Първа дама стои точно като на шофьор на лимузина шапка от вестник.

Шесто, някой трябва да вземе тоя смартфон и компютър от ръцете на първата дама! За да стане човек, популярен като Мишел Обама, трябва да има нейното ниво, първо да е така добре образован и второ, да има широтата на възгледите й. Знам, че е невъзможно тук. Но може, поне в такъв случай, просто да се опитаме да не приличаме на Доналд Тръмп?

 

Първата дама не може да разпространява из света всяка осенила я идея за някакво обществено събитие.

Накрая, нека добавя още две важни неща! Безплатно, в името на добрата българска политика и имидж.

 

Титлата Първа дама не дава автоматично правото върху претенцията за мъдрост. Глупостта винаги е на една ръка разстояние. И второ, ако г-жа Радева е наясно какво трябва да правят участниците в прайда и ги съветва да ограмотяват населението относно СПИН-а по време на шествието, защо сама не организира нещо подобно.

Инициативите тръгват от нея самата. Да се разхождаш с дантелената рокля не е достатъчно. Трябва и присъствие, и харизма, и опит, и добро сърце, и широк поглед, и интелигентност, и култура, и добри намерения, и желание за работа.

 

Рут Колева, фейсбук

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2493 |10.04.2024 "Фар и факла" - Cool Den обявиха излизането на нов албум . 0| 2821 |22.03.2024 Лени Кравиц идва с концерт в България . 0| 3168 |06.03.2024 Големият Андреа Бочели ще изнесе концерт на стадион "Васил Левски" в София на 14 септември . 0| 2633 |05.03.2024 800 млади певци и инструменталисти ще се включат в Националния конкурс за народна музика „Дунавски славеи“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads